Victor Ponta: „Vreau sa confiscam averile obtinut ilegal, vreau un nou sistem de expropriere”
Premierul Ponta a declarat pentru gandul ca va propune la revizuirea Constitutiei o modificare a articolului 44 privind dreptul la proprietate, astfel incat averile obtinute ilegal sa fie confiscate, iar exproprierile de „interes strategic” sa fie facute mai usor. Ideea premierului vine la cateva zile dupa ce a afirmat ca doreste „confiscarea masinilor” ai caror conducatori auto au depasit excesiv viteza legala sau au comis alte abateri grave in trafic. O alta intentie a premierului, blocata de PNL, a fost impunerea unui impozit special pentru bugetarii si pensionarii ale caror venituri depasesc o mie de euro. Surse din PSD au precizat pentru gandul ca premierul si-a informat colegii de partid asupra intentiei de a sustine confiscarea ave-rilor obtinute ilegal.
„Vreau sa confiscam averile obtinute in urma infractiunilor, pe sistemul european. Este o noua conceptie la nivel european, venita pe filiera americana si cred ca este o idee buna. Pentru aceasta trebuie sa modificam articolul 44 din Constitutie, pentru ca altfel nu putem face nimic. Umblam la articolul 44”, a declarat pentru gandul premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor din cadrul Forumului constitutional. Articolul 44 din Constitutie se refera la dreptul de proprietate privata. In actuala Lege Fundamentala se precizeaza la art 44, alin 8 ca „averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma”, iar la alin 9 se prevede ca „bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii”.
Ce spune Comisia de la Venetia
Secretarul Comisiei de la Venetia, Thomas Markert, prezent la lucrarile Forumului Constitutional de la Palatul Parlamentului, a afirmat ca recomandarea institutiei sale este de a se modifica articolul pri-vind dreptul la proprietate. Markert a dat exemplul Bulgariei, unde Comisia de la Venetia a fost de acord cu procedura speciala privind confiscarea proprietatilor celor care nu si-au putut justifica averea. El a fost de acord si cu ideea avansata de premier, privind confiscarea in anumite conditii, a masinilor conducatorilor auto care comit abateri grave. De altfel, premierul Ponta a tinut sa precizeze ca niciun articol din Constitutie nu va fi modificat fara sa existe acceptul Comisiei de la Venetia.
Nou sistem de expropriere
Premierul Victor Ponta a declarat pentru gandul ca doreste ca dupa ce viitoarea Constitutie va fi adoptata, sa poata stabili prin Ordonanta de Urgenta sau Hotarare de Guvern ca anumite exproprieri sunt de „interes strategic, national”. Potrivit primului-ministru daca articolul privind dreptul de pro-prietate este revizuit, Guvernul poate actiona mai rapid pentru realizarea unor proiecte de interes national. Ponta a explicat ca, in noul sistem privind exproprierile pe care il are vedere, statul roman va oferi un pret proprietarilor in urma unei expertize, iar dupa poate folosi acea proprietate. „Statul roman ofera un pret si transfera banii intr-un cont. Daca omul este nemultumit, poate merge in instanta. Banii se obtin ori prin expertiza, ori in instanta, dar nu ma mai poate bloca. Vrem sa punem in Constitutie sa fie un articol mai flexibil in ceea ce priveste pro- prietatea, pentru a nu mai fi atacate la CCR”, a declarat pentru gandul Victor Ponta. Primul-ministru a dat exemplul conductei de conexiune de gaze cu Republica Moldova pentru care s-au pierdut trei ani pentru 14 km. „Pentru 14 km am stat trei ani, ca trece conducta si tulburam vacile care pasc pe acolo. Cu Bucuresti-Constanta am stat patru ani. Avem de adus zacaminte, gaze, petrol din Marea Neagra. Ce facem, iar stam patru ani pana convingem pe nu stiu care ca terenul lui nu face un milion de euro? Sa nu credeti ca cineva in Occident si-a facut autostrada si mari lucrari de infrastructura…pana la urma terenul era al cuiva, nu?”, a explicat Ponta.
Chiuariu (PNL): Nu este nevoie sa modificam Constitutia
Presedintele Comisiei Juridice din Senat, vicepresedintele PNL Tudor Chiuariu, a declarat ca articolul 44, privind dreptul la pro- prietate, nu poate face obiectul revizuirii Constitutiei. „Cred ca e destul de periculos insa sa vorbim mai ales in Romania, pentru ca, in trecut, pana acum 23 de ani au fost incalcate grav drepturile de proprietate si e periculos sa vorbim de faptul ca am putea sa introducem exceptii sau orice altceva. Ce avem noi in Constitutie e in linie cu stan-dardele europene si cu standardele celor mai civilizate state si aceste lucruri trebuie sa ramana asa”, a spus senatorul PNL. Mai mult, po-trivit acestuia, aliniatul 9 de la articolul 44 care prevede ca „bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii”, este Iacoperitor”.