Dragobetele, sarbatoarea iubirii la romani, celebrata anual la data de 24 februarie, nu este una cu traditie in judetul nostru. Singura institutie din Salaj care a promovat, la fel ca si in anii trecuti, aceasta sarbatoare specifica romanilor a fost Biblioteca Judeteana. In rest… uitare! Potrivit Olimpiei Muresan, etnograf in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, Dragobetele este sarbatorit in calendarul popular in ziua de 24 februarie si este o sarbatoare originara din sudul tarii, din Oltenia. Asa arata atestarile. Potrivit etnografului, traditiile de Dragobete sunt multe si frumoase, fiind una din sarbatorile care vesteste primavara. Traditia e veche de mii de ani, de la romani, care au numit aceasta zi si „logodna pasarilor”, pentru ca in aceasta zi pasarile se imperecheau si isi faceau cuib. Se credea ca pasarile care nu se imperecheaza raman stinghere tot anul, sau, mai rau, nu se mai pot imperechea pana la Dragobetele de anul viitor . Acest lucru era valabil si pentru oameni.
Etnologul Olimpia Mure-san spune ca primul pe „lista” obiceiurilor de Dragobete este sarutul. Chiar la prima ora a zilei, tinerii ieseau din sat in padure, se sarutau si se strangeau in brate. Fetele adunau flori de primavara pe care le foloseau pentru descantece de dragoste. Se credea ca cele care nu faceau acest lucru ramaneau nelogodite. Pretutindeni se auzea zicala: „Dragobetele saruta fetele”. „Flacaii urmareau fetele dragi, si acestea se lasau prinse daca tinerii erau dupa placul inimii lor. Avea loc o imbratisare, urmata de un sarut care semnifica logodna pentru cel putin un an de zile. Multi parinti abia acum aflau simpatiile tinerilor. Se intampla ca unii sa fie multumiti, iar in cazul in care nu erau de acord cu alegerea facuta, logodna era respectata oricum.
Aceasta sarbatoare speci-fica romanilor avea si su-perstitii. „Din zapada netopita pana la Dragobete, fetele si femeile tinere isi faceau rezerve de apa cu care se spalau in anumite zile ale anului pentru pastrarea frumusetii. Dragobetele trebuia tinut cu orice pret, in caz contrar se credea ca tinerii nu se vor indragosti in anul care urma”. Dragobetele se traduce prin „chipul frumos din casa lui Dumnezeu, tanarul frumos ales”. In unele legende Dragobetele apare ca fiu al Babei Dochia. Un lucru e sigur, Dragobetele este protectorul dragostei si al indragostitilor.