Vanzatorii de martisoare si-au inceput activitatea pe domeniul public. Pentru a-si rotunji veniturile, comerciantii, 23 la numar, nu au foarte mult timp la dispozitie. Doar opt zile. Atat le permite legea. Din 22 februarie pana in 1 martie.
Cei care se hotarasc sa achizitioneze un martisor trebuie sa stie ca oferta este una foarte bogata: pentru toate gusturile si toate buzunarele. Preturile pornesc de la minim un leu si ajung la maxim 20 de lei. Brose pentru dame, figurine din desene animate pentru copii, aranjamente si tot felul de alte simboluri primavaratice in miniatura. Si in acest an, locurile pentru comercializarea de maraitoare, stabilite de autorittaile locale, sunt in mai toate cartierele din urbe. Cei interesati pot sa achizitioneze martisoare din zona Perla, Bulevardul Mihai Viteazul in zona scolii Iulia Maniu, cartierul Bradet in imediata apropiere a magazinului Codiflor, in cartierul Simion Barnutiu, in zona Astralis, la Uz Casnic in statia de autobuz, in zona Muzeului Judetean de Istorie si Arta si pe platoul de marmura din centrul orasului. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, pentru a putea comercializa martisoare, comerciantii au depus cereri la administratia locala si, in acelasi timp, pe toata perioada comercializarii, vor plati o chirie cuprinsa intre opt si maxim 15 lei pe metru patrat.
Cum „se lauda” comercianatii
Chiar daca startul la vanzarea de martisoare a inceput la finalul saptamanii trecute, comerciantii nu se lauda. Vanzarile sunt mult mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar zalauanii, cel mai probabil scot de la naftalina martisoarele din anii trecuti. „Se practica slabut. Poate mai incolo, in 28 vom vinde mai multe. Cam atunci se cumpara, pentru profesoare in general si pentru doamne, colege de munca”, spune un comerciant din centrul orasului. Cele mai vandute martisoare, raman in continuare cele cu pretul cel mai mic. In fond, gestul conteaza, iar martisorul e, dupa ghiocel, cel mai cunoscut vestitor al primaverii.
Legenda martisorului
Numele de „martisor” provine de la denumirea populara a lunii martie. Traditia populara si legendele despre venirea primaverii amintesc ca, la inceputul lunii martie, cine poarta martisor, care simbolizeaza trezirea la viata, va fi sanatos si va avea noroc tot anul. Tot traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii, iar atunci firul rosu al acestuia se aseaza pe o ra-mura de trandafir sau visin. In unele zone, martisorul se poarta doar atat cat dureaza zilele Babelor, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se spune ca acesta va aduce belsug in casele oamenilor, iar daca cineva isi va pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini. La inceput, martisorul a fost o moneda de aur sau argint, la care era atasat un snur realizat din doua fire rasucite in combinatie de alb si rosu sau alb si negru, combinatii care semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii. La inceputuri, martisorul se purta la gat sau la mana, la incheietura, apoi in piept cum este specific zilelor de azi si, desigur, toti cei care purtau martisor aveau certitudinea ca orice dorinta le va fi indeplinita.