Din117 medici de familie din Sălaj, doar 30 au şi-au manifestat intenţia de a intra in relaţii contractuale cu CAS de la 1 iunie.
După cum se ştie, de la 1 iunie a intrat in vigoare noile condiţii privind contractul cadru dintre furnizorii de servicii medicale (spitale, farmacii, cabinete medicale de specialitate, medici de familie etc.). Dat fiind refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru cu noile condiţii, din 1 iunie, mulţi pacienţi care s-au prezentat la cabinetele de medicină de familie nu au primit reţete compensate sau bilete de trimitere.
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate a susţinut ieri o conferinţă de presă in care a prezentat unde pot apela asiguraţii pentru a primi servicii medicale gratuite din pachetul de bază. Claudiu Barsan, preşedintele CAS Sălaj, a declarat că la 1 iunie Ministerul Sănătăţii a publicat normele metodologice privind incheierea contractului dintre CAS şi furnizorii de servicii medicale. Pe luna iunie se va incheia un act adiţional, cu noile condiţii, iar din luna iulie pană la sfarşitul anului furnizorii vor putea semna contractul cadru. Reprezentanţii CAS aşteaptă şi noul buget valabil pană la sfarşitul anului. Prin urmare, asiguraţii pot beneficia in continuare de servicii medicale. De la 1 iunie se eliberează reţete compensate şi gratuite, spitalele fac internări şi 30 de medici de familie, din totalul de 117, dau consultaţii şi eliberează reţete compensate şi bilete de trimitere.
N-au semnat, dar tremură
Cat priveşte medicii de familie, conducerea CAS a precizat că două treimi dintre ei sunt in „grevă”, nemulţumiţi fiind de modificare valorii punctelor pentru consultaţii şi pacienţii din listă. Doar o treime din ei au transmis CAS că doresc să semneze actul adiţional. „Am luat legătura cu fiecare medic de familie şi mulţi şi-au manifestat, in scris, interesul de a incheia contractul cu Casa. 30 dintre ei au făcut cerere in scris, dar mai repede sau mai tarziu cred că vor veni toţi. Nu ştiu cat loc mai este de discuţii şi negocieri pentru că normele au fost deja adoptate. Cu cat se semnează mai tarziu cu atat mai mult pierd şi asiguraţii şi ei. Nu putem interveni in hotărarile medicilor de familie, sunt societăţi private şi nu-i putem obliga, dar nici nu putem să soluţionăm noi doleanţele lor”, spun şefii CAS.
Bolnavii medicilor care nu au semnat contract cu CAS işi plătesc medicamentele
Sălăjenii pot afla dacă medicul lor a semnat sau nu contractul cu CAS numai cand se planifică la consultaţie. Farmaciile au primit lista medicilor de familie care sunt in prezent in relaţii contractuale cu CAS pentru a nu elibera medicamente pe reţetele celor care refuză semnarea actelor. Astfel, este foarte posibil ca bolnavii cronici care răman fără medicamente in această perioadă să fie nevoiţi să şi le cumpere la preţ intreg.