Legea etnobotanicelor scoate magazinele de „vise” in afara legii, dar şi consumul şi posesia acestui fel de substanţe.
Guvernul trimite Parlamentului un proiect de lege pentru interzicerea etnobotanicelor. Nouă lege permite autorităţilor să confisce marfa şi să suspende provizoriu activitatea comercianţilor de etnobotanice.
Magazinele de vise vor fi obligate să ceară o nouă autorizaţie care va fi eliberată in condiţii foarte dure, comericializarea etnobotanicelor fără autorizaţie va fi sancţionată cu amenzi de pană la 100.000 de lei sau inchisoare de la doi la opt ani, pedeapsă care poate creşte pană la 20 de ani de inchisoare dacă in urma consumului sunt inregistrate decese. Noile autorizaţii vor fi eliberate doar in urma analizei de laborator, dacă se constată ca produsele comericalizate nu fac parte din categoria etnobotanicelor.
Consumul de etnobotanice este in creştere incă din 2008, de cand aceste substanţe au apărut pe piaţa din Romania, comercianţii de „vise” au ştiut in permanenţă să ocolească legislaţia pentru a vinde in continuare substanţele etnobotanice, acestea fiind mai uşor de procurat decat alte substanţe halucinogene.
Dependenţii sălăjeni nu se tratează
In Sălaj, cei mai mulţi consumatori de etnobotanice sunt liceeni sau studenţi şi işi procură aceste substanţe de la prieteni, de pe internet sau din Cluj-Napoca. Retragerea autorizaţiilor pentru magazinele de etnobotanice nu ii va afecta pe consumatorii sălăjeni pană cand nu se va găsi o soluţie şi pentru inchiderea site-urilor care comercializează astfel de produse. Consumul de etnobotanice este mai periculos decat cel de droguri uşoare fiindcă odată ce un consumator de etnobotanice ajunge la spital, identificarea exactă a substanţelor consumate este aproape imposibilă şi in acest fel nu se poate prescrie un tratament eficient. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Sălaj a tratat in acest an o singură persoană dependentă de etnobotanice, care insă a abandonat programul. Etnobotanicele au deja o populaţie de consumatori. O parte dintre ei sunt dependenţi iar dacă va intra in vigoare Legea etnobotanicelor, care scoate in ilegalitate consumul şi posesia lor, va transforma dependenţii de etnobotanice in infractori, fiindcă intr-un fel sau altul, aceştia vor găsi căi prin care să-şi procure aceste substanţe, ne-a spus Merce Valer, coordonatorul Centrului Antidrog din Zalău.
Centrul Antidrog din Zalău din strada Corneliu Coposu nr.5, oferă sprijin gratuit şi confidenţialitate totală celor dependenţi şi familiilor lor.