La Cimitirul Eroilor a avut loc ieri o amplă acţiune de comemorare. Au participat numeroşi oficiali şi un număr mare de copii.
Ieri incepand cu ora 12 s-a desfăşurat festivitatea de comemorare a eroilor căzuţi pe campurile de bătălie. Detaşamente ale Armatei, Jandarmeriei şi din cadrul ISU au participat alături de reprezentanţi ai cultelor religioase şi oficialităţi locale la omagierea celor care au pus interesul naţional mai presus de interesul propriu.
Oficialităţile locale – la mormintele celor căzuţi
In Cimitirul Eroilor, sunetul fanfarei a dat tonul ceremoniilor. La depunerea coroanelor la Monumentul Eroilor şi la Monumentul Eroilor Sovietici au participat alături de veterani, reprezentanţi din cadrul Ministerului Apărării şi Internelor, Primăriei Zalău, Consiliului Judeţean, Serviciului Roman de Informaţii, Prefecturii, Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi ai Direcţiei Judeţene de Statistică, Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj şi ai Direcţiei Judeţene de Cultură. In cadrul ceremoniei au fost comemoraţi cei peste 350 de militari care se odihnesc in Cimitirul Eroilor, unii dintre ei incă de la infiinţarea lui, la 28 mai 1925.
Eroii noştri şi ai altora
In această zi de sărbătoare nu comemorăm doar ostaşii noştri căzuţi in timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878, in cele două Războaie Mondiale, ci şi pe cei peste 130.000 de ostaşi străini care şi-au dat viaţa pe teritoriul ţării noastre, a spus Emil Gherman, comandantul Centrului Militar Judeţean Sălaj. „Trebuie să-i amintim astăzi şi pe eroii din istoria recentă, pe cei care s-au jertfit pentru libertate şi credinţă in decembrie 1989, precum şi pe toţi cei care şi-au dăruit jertfa supremă acolo unde ţara le-a incredinţat misiunea in anii din urmă, in teatrele de opreaţiuni din străinătate.” a spus subprefectul Onorica Abrudanu.
Caştigătorii concursului „Eroii sălăjeni şi faptele lor”
După incheierea discursurilor oficiale şi a slujbei ţinute de reprezentanţii cultelor religioase, a avut loc festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări din cadrul concursului „Eroii sălăjeni şi faptele lor”. Premiul intai la secţiunea gimnaziu a fost caştigat de Petrea Alexandra Mirela de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, cu lucrarea „Ioan Mureşan Burgăreanu”, iar la secţiunea licee, cea mai bună lucrare are ca titlu „Gheorghe Pop de Băseşti – Badea George”, fiind scrisă de Ciocoi Iulia Delia, elevă la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău. Cele mai bune eseuri vor fi publicate intr-o broşură care va fi publicată de Direcţia Judeţeană de Cultură.
Evenimentul din Cimitirul Eroilor s-a incheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Comemorare oficială de Ziua Eroilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...