In urma sesizarii facute de doctorita Zaharia ca urmare a decesului fratelui ei in octombrie pe masa de operatie in Spitalul Judetean Zalau, Comisia de Malpraxis de pe langa Directia de Sanatate Publica Salaj a decis ca expertiza in acest caz costa 3.000 de lei. In ultimii cinci ani, comisia de malpraxis de pe langa DSP Salaj a fost sesizata de doua ori. Cazurile de malpraxis semnalate la comisie sunt putine, avand in vedere situatiile cel putin suspecte de decese din spitalele salajene. Insa ultimul caz semnalat anul trecut de catre doctorita Daniela Zaharia, care reclama culpa medicala a doctorului Ioan Costinas in cazul decesului fratelui sau, elucideaza si de ce salajenii nu prea apeleaza la comisia de malpraxis in cautarea dreptatii.
Pret maximal pentru expertiza facuta de specialist
Pentru a da un raport de specialitate asupra cazului Zaharie, Comisia de malpraxis are nevoie de expertiza unui medic specialist. Specialistul salajean agreat de Ministerul Sanatatii a refuzat sa fie parte in acest caz, astfel ca membrii comisiei de malpraxis au luat lista de experti publicata de Ministerul Sanatatii si au tras la sorti. In urma tragerii la sorti a fost desemnat sa faca expertiza un medic primar din judetul Alba, Ioan Mucea. Astfel, expertul este desemnat de catre comisia de malpraxis, insa pentru ca omul sa faca expertiza necesara, trebuie platit de petent, in acest caz Daniela Zaharia, sora decedatului. Comisia de malpraxis stabileste onorariul pentru expertiza, plata specialistului putand fi stabilita intre 1.500 si 3.000 de lei, potrivit normelor legale. Iar comisia de malpraxis convocata in cazul Zaharie a onorariul maximal, de 3.000 de lei. Potrivit Sandei Stanca, director adjunct la DSP Salaj, petentul trebuie sa depuna la comisie chitanta cu plata sumei stabilite in termen de cinci zile lucratoare de la data la care petentul a primit instiintarea scrisa. „Daca in termen de cinci zile lucratoare nu depune chitanta in original ca a virat banii in cont, cazul se claseaza”, a precizat Sanda Stanca.
O suma prea mare chiar si pentru un medic
Doctorita Daniela Zaharia a confirmat faptul ca a primit decizia comisiei de malpraxis, insa este revoltata de ce se intampla. Daniela Zaharia spune ca i s-a atribuit expertiza unui medic primar si crede ca expertiza facuta de acesta poate fi mai usor contestata in instanta. „Puteau macar sa desemneze un profesor universitar”, spune Zaharia. Pe de alta parte, doctorita Zaharia nu intelege de ce s-a stabilit tariful maximal pentru expertiza, cand legea prevede un tarif intre 1.500 si 3.000 de lei. „Sunt medic si nu stiu de ce au impresia ca mie mi-e usor sa achit o astfel de suma. Poate ca altii au si alte venituri, dar nu e cazul meu”, spune Zaharia. In schimb, Sanda Stanca spune ca nu poate da informatii referitoare la cuantumul platii si ca stabilirea sumei a fost facuta de comisie, in functie de complexitatea cazului. Cert este ca medicul care a fost desemnat prin tragere la sorti este medic primar, nu profesor universitar, care va primi suma maxima prevazuta de lege pentru expertiza pe care o face. In acest caz este vorba despre o persoana care poate face rost de o suma care reprezinta aproape cinci salarii minime pe economie. Insa in cazurile sociale, cu persoane care castiga maxim 700 de lei lunar, cati isi pot permite sa dea 3.000 de lei in cinci zile lucratoare pentru a se lupta cu sitemul? „Acestea sunt prevederile legale, nu eu am facut legea”, a punctat Sanda Stanca. Concluzia pe care o putem trage este ca legea apara sistemul, pentru ca este facuta de oameni din sistem. Iar prevederile legale ingreuneaza demersurile cetatenilor in cautarea dreptatii, atunci cand sistemul atenteaza la viata oamenilor. Pentru ca in cazul Zaharie este vorba despre decesul unui om pe masa de operatie.
A murit anesteziat
Reamintim ca la inceputul lunii octombrie Ioan Zaharie, fratele doctoritei Daniela Zaharia, a fost internat in spital cu o rana la cap. A fost tratat la Urgenta, apoi internat in spital pentru ca urma sa i se faca o interventie chirurgicala plastica, pentru repararea scalpului. A intrat in sala de operatie pe picioarele lui si a fost anesteziat. In certificatul medico-legal de constatare a decesului legistii au scris ca pacientul a murit din cauza anesteziei cu mialgin. Din luna octombrie a anului trecut, doctorita Zaharia incearca sa gaseasca vinovatii pentru decesul fratelui sau, insa se izbeste de sistemul medical care n-o ajuta deloc. Dimpotriva, toate demersurile sale par a fi blocate de legi si de propriii colegi.
Zilele trecute, la Bistrita, o fetita de patru ani a decedat dinc auza tratamentului gresit aplicat de medici. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat public ca in acest caz este vorba de malpraxis, la doua zile de la decesul fetitei. Nu a fost nevoie de amanari si comisii de malpraxis, de expertize scumpe sau de lupte cu sistemul medical care protejeaza pe cei vinovati. Insa pentru familia lui Ioan Zaharie, aflarea adevarului si tragerea la raspundere a celor vinovati este o cale care devine, cu fiecare zi ce trece, tot mai costisitoare si imposibil de urmat.