Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea, secretar general al PSD. Social-democratul este acuzat de DNA ca si-a folosit influenta de sef de partid pentru a obtine o prezenta minima de 60 la suta la referendum. Procurorii spun ca Dragnea a utilizat un sistem informatic prin care a incercat sa mareasca artificial numarul de votanti. „In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu (…) a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni. In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba. Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti”, se arata in comunicatul DNA.
De asemenea, procurorii sustin ca Liviu Dragnea a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al PSD, de a se implica in „exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori”. Printre practicile folosite de PSD pentru fraudarea votului se numara: „modificarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu; practicarea turismului electoral si falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale, sau a romanilor plecati din tara in momentul referendumului”.
PDL suspecteaza USL de turism electoral in Salaj
Liderul PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, afirma ca isi doreste ca toti cei care au incalcat legea si au savarsit infractiuni de care este invinuit si Liviu Dragnea sa suporte consecintele. „PDL Salaj a tras un semnal de alarma ca este pentru prima data in istoria post-decembrista cand peste 15 la suta din alegatori au votat, la noi in judet, pe liste suplimentare la referendum”, sustine Lucian Bode. Acesta mai spune ca a constat cu dezamagire faptul ca „in opinia publica se induce de catre USL si trompetele sale o teza falsa, potrivit careia esti cercetat de DNA sau Parchet daca ai votat”. „Institutiile statului ii verifica doar pe cei care sunt suspectati ca au savarsit fraude. 90 la suta din dosare, potrivit procurorului general, se fundamenteaza pe plangeri”, a adaugat Bode.

Simleuan cercetat de DNA pentru fraudarea referendumului
Intr-un alt dosar, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj cerceteaza un tanar din Simleu Silvaniei care este acuzat ca ar fi folosit mijloace ilegale de a determina oamenii sa voteze la referendumul din 29 iulie. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au stabilit ca, „in cursul diminetii de 29 iulie 2012, in intelegere cu Atanasiu Teodor, deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al organizatiei PNL Alba, Samson Dumitru a apelat la sprijinul invinuitului Magurean Bogdan Cristian (cunoscut interlop din Cluj Napoca, cu relatii in diverse clanuri interlope) pentru ca, in schimbul unor sume de bani, sa actioneze in ziua referendumului pe doua paliere: pe de o parte sa mobilizeze alegatorii sa se deplaseze la vot (in special persoane cu un nivel scazut de educatie) iar, pe de alta parte, sa pregateasca in toate marile localitati de pe raza judetelor Alba, Cluj, Salaj, Bistrita Nasaud, Arad si Timis, grupuri de interlopi care sa fie pregatiti sa intervina, la nevoie, in locatiile unde se solicita sprijin”.

Deputatul Iuliu Nosa sutine ca acuzatiile DNA sunt „simple acte politice”
Prim-vicepresedintele PSD Salaj, Iuliu Nosa, a coordonat campania electorala pentru referendum si spune ca preci-zarile facute de DNA prin intermediul unui comunicat de presa sunt „simple acte politice”. „Am coordonat campania electorala de la locale si cea privind referendumul de suspendare a lui Basescu. Mi-as fi dorit ca in Salaj sa inregistram o prezenta de 50 la suta plus unu, dar cu toata responsabilitatea afirm ca, in judetul nostru, nici eu si nici alti colegi implicati in campanie nu am intreprins masuri care sa incalce legea”, a declarat pentru Graiul Salajului deputatul Iuliu Nosa.