Sefii salajeni se imbolnavesc subit cand le vin deciziile de schimbare
Doi sefi de institutii publice salajene, propusi a fi schimbati din functie, au intrat subit in concediu medical. Este vorba despre sefa Garzii de Mediu – Csutak-Nagy Erzsebet si seful de la OCPI Salaj – Lakatos Alexandru.
Odata cu schimbarile care se preconizeaza imediat ce guvernul capata o alta coloratura politica, toate institutiile publice sunt bulversate de vantul schimbarii. Chiar daca, odata ajunsi pe functii, sefii acestor institutii se declara specialisti, ei au ajuns acolo, in mod traditional, prin sustinere politica. Iar cand partidul care ii sustine pleaca de la guvernare, incepe sarabanda dintre cei in functie, care incearca prin orice metode sa ramana in scaun, si cei noi, care doresc sa ocupe locul de conducere. Odata cu venirea Guvernului Ponta, la nivel de Salaj se asteapta o serie de schimbari la varful institutiilor publice, pentru ca fiecare partid are specialistii lui, indiferent de domeniu. Cateva modificari au parvenit deja, altele sunt in curs de a se face, tocmai pentru ca vechii sefi gasesc portite de a-si mai prelungi mandatele. Una dintre cele mai la indemana metode este imbolnavirea brusca a sefilor aflati pe punctul de a fi schimbati.
O smecherie veche, aplicata cu succes in prezent
Atata timp cat detinatorul functiei de sef este in concediu, de odihna sau medical, nu poate fi schimbat. Noii nominalizati pe functie trebuie sa astepte ca vechii sefi sa se insanatoseasca pentru ca procedura de schimbare sa fie finalizata. Nu este o gaselnita recenta treaba cu concediile medicale. In 2008, liberalul Corin Penciuc, la acel moment presedinte – director general al Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, declara inainte de schimbare ca se asteapta la aceasta mutare si ca este constient ca este o numire politica. Insa, imediat ce s-au pus in miscare lucrurile pentru schimbarea sa, a intrat subit in concediu medical.
Fenomenul imbolnavirilor bruste la varful institutiilor salajene a luat amploare in 2009. Atunci, dupa cateva luni de coabitare la guvernare intre PDL si PSD, sefii sustinuti de PSD s-au trezit ca fostii aliati politici ii mazilesc peste noapte. Si n-au vrut sa plece de bunavoie. Asa ca au apelat fie la concedii medicale, fie au incercat sa conteste in instanta deciziile de demitere a lor. Prefectul de atunci Andrei Todea, sustinut de PDL, a iesit public in conferinta de presa si i-a amenintat pe directori ca vor fi controlati daca isi iau concedii medicale „pe bune” sau pentru a impiedica demersurile de eliberare a lor din functie. Andrei Todea a cerut public Casei de Asigurari de Sanatate Salaj constituirea unei comisii care sa verifice modul in care au fost eliberate concediile medicale pentru directorii respectivi. In luna octombrie a anului 2009, Andrei Todea a incercat sa ia legatura cu conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca, insa toti cei trei sefi erau in concediu. Pe atunci, directorul adjunct, Daniela Biris de la PDL, era plecata in concediu de odihna. Ceilalti doi, directorul Teodor Balajel si adjunctul sau Maria Arghiripol, sustinuti de PSD si propusi a fi schimbati, au intrat imediat in concediu medical. La fel s-a intamplat si la Directia Silvica. In cazul Directiei de Sanatate Publica, directorul sustinut de PSD, Ligia Marincas, a avut o solicitare de la Ministerul Sanatatii sa se autoevalueze in termen de 24 de ore. Ligia Marincas a contestat aceasta solicitare, motivand ca nici nu era timp suficient si ca era in… concediu medical. Cu toate acestea a fost schimbata, la sefia DSP fiind cateva perioade de interimat, dar si jocul „de-a v-ati ascunselea” cu Gabriel Nae, care era numit pe functie in locul Ligiei Marincas, pentru ca in cateva zile sa fie demis.
Metoda de taraganare a schimbarii din functie prin imbolnavirea brusca a sefilor aflati pe lista neagra a partidelor functioneaza si astazi. Avem de-a face cu doua schimbari la institutii unde sefii sunt sustinuti de UDMR. Csutak-Nagy Erzsebet, sefa Garzii de Mediu, a fost detasata in judetul Olt in urma cu doua saptamani. Este o gaselnita a celor de la USL prin care reusesc sa scape de un sef de institutie, obligand-o pe Csutak-Nagy sa refuze delegarea sau sa plece singura. Insa, Csutak-Nagy a recurs la metoda concediului medical, pentru a taragana lucrurile. Acelasi lucru s-a intamplat luni si la Oficiul de Cadastru. Imediat ce directorul Lakatos Alexandru a aflat ca urmeaza sa fie schimbat cu pesedistul Sergiu Panie, a recurs la concediu medical. Iar cei de la Agentia Nationala n-au putut decat sa delege atributiile de conducere lui Sergiu Panie, in perioada de incapacitate medicala in care se afla Lakatos Alexandru.
CAS Salaj verifica doar daca sunt sesizari
Verificarea concediilor medicale luate de toti anajatii salajeni sunt atributele Casei de Asigurari de Sanatate Salaj. Potrivit lui Marius Tautu, director interimar al Casei, concediile medicale sunt verificate scriptic atat la angajatori, cat si la persoane fizice. Insa, pentru a se verifica daca cei care-si iau concedii medicale chiar sunt bolnavi sau nu, trebuie sa fie sesizata Casa. „Daca angajatorul nu ne informeaza ca are suspiciuni asupra concediului medical primit de angajat, nu avem cum sa verificam”, spune Marius Tautu. Tot seful CAS Salaj ne informeaza ca, de mai bine de un an, la nivel de Salaj, niciun angajator nu a facut sesizari ca ar avea dubii asupra concediilor medicale luate de angajati.
O persoana incadrata in campul muncii isi poate lua, intr-un an de zile, maximum 90 de zile de concediu medical. Insa exista si exceptii, in functie de tipul de boala pe care persoana respectiva o are. In cazurile pe care le-am prezentat, sesizarea privind imbolnavirile ciudat aparute in momentul demiterii sefilor ar trebui facuta chiar de acestia. Ar fi culmea! Iata de ce sefii de institutii sunt bolnavi tocmai cand ajung pe punctul de a fi schimbati.