Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru modernizarea unui nou culoar de mobilitate urbană din Valea Miții până pe strada Oborului și a depus un proiect prin care să obțină finanțarea necesară realizării investiției.

Consilierii locali au aprobat în ședința de luni, 16 septembrie, indicatorii tehnico-economici și devizul general actualizat la etapa Proiect tehnic, pentru investiția “Modernizare coridor de mobilitate urbană strada Valea Miții – strada Mihai Eminescu din Municipiul Zalău”.

Banii vor fi accesați din Programul Regional Nord Vest 2021-2027, apelul de proiecte PNRV/2023/481.A/1 privind utilizarea crescută a transportului public și a altor forme de mobilitate urbană ecologice – Municipii reședință de județ.

”Prin intermediul acestei investiții vor fi reabilitate străzile: Valea Miții, Maxim Gorki, Nicolae Titulescu, George Coșbuc, Parcului, Mihai Eminescu și Mihai Eminescu – extensie ce face legătura cu strada Oborului. Lungimea totală a tronsonului care va fi reabilitat este de 3971.13 metri. Pe lângă lucrările de modernizare a părții carosabile se va interveni și pentru consolidarea străzii Mihai Eminescu, zona parcului Oborului, extinderea sistemului de iluminat public, construirea de canale tehnice subterane pentru telecomunicații și amenajarea de piste de biciclete. Pe întreg culoarul de mobilitate vor fi instalate rastele pentru biciclete, panouri de informare, elemente de accesibilitate și mobilier urban, spațiile verzi vor fi amenajate, va fi introdusă o linie de transport public în comun și vor fi amenajate stații pentru autobuz”, anunță municipalitatea.

Practic, noul culoar ce se dorește a fi creat va deveni alternativă a traficului dintr-un capăt în altul al Zalăului pe unicul Bulevard Mihai Viteazul.

Până acum s-au finalizat culoarele de mobilitate urbană pe străzile: Cloșca, 22 Decembrie 1989, Simion Bărnuțiu, Voievodul Gelu, Corneliu Coposu, Avram Iancu, Gheorghe Doja, Bulevardul Mihai Viteazul (trotuare și piste), pietonizarea străzii Unirii și amenajarea Piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu.

În faza de implementare sunt străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății.