Directorul SC Apicola SA -Filiala Salaj, Stefan Coste, ne dezvaluie cateva din secretele meseriei de apicultor.
„In primul rand, in aceasta perioada , pana la 31 august, trebuie facuta o stimulare a matcii, pentru a nu inceta ponta. Aceasta stimulare se face printr-un sirop. Eu folosesc niste particularitati foarte bune in acest sirop. Pe langa apa cu zahar eu am facut anumite combinatii. Apa nu am fiert-o asa simpla, am bagat in ea si anumite plante. Am facut un ceai. In ceaiul respectiv am pus doar jumatate din cantitatea de zahar, iar cealalta jumatate, si chiar peste, am completat-o cu miere. In acest sirop, pe langa plantele care vor ajuta albinele pe timp de iarna sa fie sanatoase, sa aiba stomacul sanatos, neaparat trebuie inclus protofitul. El ajuta la la eliminarea unei mari parti din virusul nosema, care, stim cu totii, ca omoara un efectiv destul de mare. In acest sirop se mai pot pune cateva ingrediente, care nu se regasesc in toate retetele din cartile de speciaitate – sirop de ceapa sau sirop de usturoi. Multa lume nu stie, dar acest sirop le mareste durata de viata, aproape le-o dubleaza. Stim ca albinele traiesc 35-40 de zile, dar dupa consumarea acestui sirop ajung pana la 70 de zile” a explicat Stefan Coste pentru „Satul Salajean”.
In ceea ce priveste pregatirea pentru iernare din punct de vedere al cantitatii de mancare, daca in stup sunt 14-16 kilograme de miere, atunci apicultorii pot sta linistiti pana in ianuarie, chiar februarie. Daca nu, trebuie ca pana in 15-20 septembrie sa se faca o hranire de completare, cu miere lichida sau cu miere cristaizata sub forma de turte.In aceasta miere este indicat sa se bage si protofil, tot pentru nosema, si polen sau inlocuitor de polen, pentru ca puietul, putin cat este pe timp de iarna, are nevoie de proteine” a spus directorul Apicola.