Crescatorii de bovine pot solicita prima pe exploatatie (subventia pe cap de animal) pentru anul 2012 in perioada 15 mai-30 iunie, iar asociatiile crescatorilor de bovine care vor sa depuna cererile in numele membrilor proprii trebuie sa depuna la APIA documente care atesta functionalitatea asociatiei pana azi 10 mai. In acest an pot primi sprijinul pe cap de animal si exploatatiile nou infiintate in perioada 15 iulie 2011-30 aprilie 2012 si in- scrise la APIA pana la 30 aprilie 2012. Aceste expoatatii nou infiintate, precum si cele infiintate in anii anteriori trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: exploatatia sa fie de minimum trei capete de bovine la data de 30 aprilie 2012; varsta bovinelor sa fie de mimimum sase luni la data antementionata; exploatatia sa fie inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) la data solicitarii primei. Practic vor fi trei posibilitati de depunere a cererii: fie fermierul merge singur si isi depune cererea la APIA, fie depune cererea prin imputernicit legal daca nu poate merge el, fie prin asociatie. Cererea trebuie sa fie vizata si stampilata de asociatia crescatorilor de bovine. Crescatorii de bovine cu peste 50 de vaci pot completa cererile online prin accesarea site-ului www.apia.org.ro
Pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitantii trebuie sa depuna cererea de plata a primei pe exploatatie, aferenta fiecarei exploatatii detinute la centrul local sau judetean al APIA, cum spuneam, in perioada 15 mai-30 iunie insotita de urmatoarele documente: copie de pe buletinul de identitate, codul unic de inregistrare sau certificatul de inregistrare: co-pie de pe documentele care atesta provenienta animalelor pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 februarie 2008-30 aprilie 2012: copii ale documentelor care atesta schimbarea formei de organizare, daca este cazul.
Potrivit lui Ioan Tarau, din cadrul Centrului Judetean APIA Salaj, in anul 2011, pentru prima pe exploatatie la bovine au fost depuse 4505 cereri, pentru un efectiv de 21436 de capete. Cuantumul sprijinului a fost de 400 de lei pe cap de animal. Cat va fi anul acesta, vom vedea.