Vă puteți aminti de la orele de fizică din școala gimnazială că există două tipuri de curent electric, curent continuu și curent alternativ. Curentul continuu este cel care trece mereu în același sens printr-un conductor, iar curentul alternativ este cel care își schimba sensul de mai multe ori pe secundă.

Ce este curentul alternativ?

 

Puterea curentului alternativ, sau AC, este electricitatea standard care iese din prize și este definită ca un flux de sarcină care prezintă o schimbare periodică a direcției. Fluxul de curent al AC se schimbă între pozitiv și negativ din cauza electronilor – curenții electrici provin din fluxul acestor electroni, care se pot mișca fie într-o direcție pozitivă, fie negativă. Aceasta este cunoscută sub denumirea de undă AC sinusoidală, iar această undă este cauzată atunci când alternatoarele de la centralele electrice creează curent alternativ, folosind puntea redresoare.

Alternatoarele creează curent alternativ prin rotirea unei bucle de sârmă în interiorul unui câmp magnetic. Undele de curent alternativ se produc atunci când firul se deplasează în zone cu polaritate magnetică diferită – de exemplu, curentul își schimbă direcția atunci când firul se rotește de la unul dintre polii câmpului magnetic la celălalt. Această mișcare asemănătoare unui val înseamnă că puterea de curent alternativ poate călători mai departe decât puterea de curent continuu, un avantaj uriaș atunci când vine vorba de furnizarea energiei consumatorilor prin intermediul prizelor de curent.

Ce este curentul continuu?

Puterea de curent continuu, sau DC, este un curent electric care se mișcă în linie dreaptă.

Curentul continuu poate proveni din mai multe surse, inclusiv baterii, celule solare, celule de combustibil și unele alternatoare modificate. Puterea de curent continuu poate fi, de asemenea, „făcut” din curent alternativ prin utilizarea unui redresor care convertește AC în DC.

Puterea de curent continuu este mult mai consistentă în ceea ce privește livrarea tensiunii, ceea ce înseamnă că majoritatea electronicelor se bazează pe ea și folosesc surse de alimentare CC, cum ar fi bateriile. Dispozitivele electronice pot converti, de asemenea, curent alternativ de la prize în curent continuu, folosind un redresor, adesea încorporat în sursa de alimentare a dispozitivului. Un transformator va fi, de asemenea, utilizat pentru a ridica sau scădea tensiunea la un nivel adecvat pentru dispozitivul în cauză.

Totuși, nu toate dispozitivele electrice folosesc curent continuu. Multe dispozitive, în special aparatele de uz casnic, cum ar fi lămpile, mașinile de spălat și frigiderele, toate folosesc curent alternativ, care este furnizat direct de la rețeaua electrică prin intermediul prizelor de curent.

Căutați mai multe componente electrice de înaltă calitate? Vizitați tme.eu unde puteți alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile.