Intr-o societate democratica nu ar trebui sa existe privilegii legalizate pentru anumite categorii de salariati din sistemul bugetar, privilegii care sa fie platite din bugetul asigurarilor sociale la care modul de cotizare este stabilit printr-o lege unica.
Daca Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste un sistem unitar privind modul de calcul al pensiilor si tipurile de ajutoare sociale, iar Legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat stabileste si ea norme unitare privind cotizatiile obligatorii ale angajatorului/angajatului la acest buget, exista din pacate si o serie de legi speciale privind modul in care „se imparte” acest buget pentru anumite categorii privilegiate de bugetari.
Asa am ajuns ca diplomatii, politistii, magistratii etc. care cotizeaza la sistemul de asigurari sociale in acelasi mod ca oricare alt cetatean angajat, sa beneficieze, la pensionare, de un mod de calcul privilegiat,nu in functie de numarul de puncte de pensie acumulate pe durata cat a fost angajat, ci de un procent semnificativ (85%) din salariul realizat in ultimele 12 sau 6 luni inainte de data pensionarii. Asa se face ca aceste persoane, in conditiile aplicarii legii generale ar fi beneficiat, ca toti ceilalti, de o pensie de 5 milioane de lei vechi, iar in conditiile legii speciale beneficiaza de 150 milioane lei vechi (este unul dintre exemplele date de primul ministru).
Nu cumulul pensiei cu salariul este cel care greveaza atat de „grav” bugetul de stat. Si in conditiile in care acest cumul nu ar exista, cineva tot ar ocupa postul in cauza, ar beneficia de acel salariu! Poate singurul avantaj ar fi ca acest post ar putea fi ocupat de cei care, la aceasta ora, nu au un loc de munca si primesc ajutor de somaj! Aici ar fi castigul imediat pentru bugetul de stat, in speta pentru bugetul asigurarilor sociale( nu s-ar mai plati nici ajutor de somaj acestora).
Tot prin legi speciale, de exemplu, la decesul categoriilor „privilegiate” de bugetari, acestia beneficiaza nu de un salariu mediu brut pe economie asa cum prevede Legea nr. 19/2000, ci de 5,8 sau 10 salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurarilor sociale de stat! Care este „nevoia” sociala a acestor categorii care impune un ajutor suplimentar din partea statului? Pentru angajatul simplu, care are in general un salariu modest si cotizeaza in virtutea acelorasi norme la bugetul asigurarilor sociale, se primeste la decesul acestuia doar un salariu mediu brut pe economie.
Saracirea bugetului asigurarilor sociale de stat este, printre altele, si consecinta intrarii in plata pensiei, in ultimii ani, a unui numar tot mai mare de „pensionari de lux”, ale caror privilegii le suportam toti din buzunarele noastre.
Ar fi interesant un studiu pe aceste categorii profesionale pensionate comparand pensia in sistemul legii generale cu cea obtinuta ca urmare a legii speciale.Am putea vedea atunci cu cat se greveaza suplimentar bugetul asigurarilor sociale in virtutea acestor legi speciale.
Nu negam faptul ca importanta muncii prestate de aceste categorii profesionale este mai mare decat a altora, dar acest fapt trebuie sa se regaseasca in salariu, iar in functie de acest salariu se va regasi, mai apoi, in mod logic, si in pensie, dar nu la acest nivel disproportionat de la aceasta data!
Prin urmare, daca este sa facem „justitie sociala” trebuie sa pornim de la legile speciale de pensionare (si nu numai) care acorda privilegii din bugetul asigurarilor sociale de stat!
Poate chiar Avocatul Poporului trebuia sa sesizeze Curtea Constitutionala cu necon-stitutionalitatea acestor prevederi, daca nu cumva si ei sunt beneficiari ai unor astfel de privilegii.
Ordonanta de urgenta 230/2008 este vadit neconstitutionala incalcand in mod grosolan dreptul la munca . Sa nu uitam un lucru: pensia se primeste in virtutea faptului ca ai cotizat la bugetul asigurarilor sociale un numar de ani, iar salariul cumulat se primeste in baza muncii pe care o prestezi la acest moment, drepturi care isi au izvorul in legi de aplicare generala.
Toate aceste posturi ocupate de pensionari puteau fi vacantate si scoase la concurs, dar nu se rezolva problema bugetului asigurarilor sociale: „dezmatul” in bugetul de stat izvoraste din legile speciale!
„Dezmatul” in bugetul statului e in alta parte, nu in cumulul pensiei cu salariul
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...