Anul trecut, presedintele Basescu a insistat ca proprietarii terenurilor nelucrate sa fie amendati drastic. Insistentele sale s-au concretizat intr-un proiect de ordonanta privind igienizarea terenurilor agricole. Actul normativ urma sa fie obligatoriu dupa aprobare, atat pentru persoane fizice, cat si pentru detinatorii publici de terenuri. Numai ca, presedin-tele a fost prins cu alte treburi, ministrul Agriculturii a fost schimbat si totul a ramas in stadiu de proiect. De fapt, nici termenul de taxa pe parloaga nu era cel adecvat pentru ca normele europene le da voie proprietarilor sa nu lucreze terenul, cu conditia ca acestea sa fie intretinute intr-o stare de igiena. Ieri, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca Vom merge in Parlament in aceasta saptamana cu propunerile noastre in ceea ce priveste igienizarea terenurilor agricole. Cred ca este fals spus <>, deoarece terenurile trebuie mentiunute practic intr-o igiena fito-sanitara. Potrivit ministrului, acest proiect vizeaza cresterea suprafetelor cultivate din Romania. La ora actuala se inregistreaza sub un milion de hectare nelucrate, fata de 2,5-3 milioane de hectare in urma cu doi-trei ani. In judetul Salaj, din cele aproximativ 125.000 de hectare de teren arabil, anul trecut au ramas necultivate in jur de 40.000 de hectare, majoritatea in zonele de deal. Conform proiectului care urmeaza sa ajunga in aceasta saptamana in Parlament, proprietarii de terenuri care nu vor respecta masura de igienizare a terenurilor agricole vor risca sanctiuni intre 200 si 400 de lei pe hectar. Deci, sa fim bine intelesi, pentru terenurile nelucrate proprietarii nu vor fi amendati, ci numai daca acestea nu vor fi igienizate. Igienizarea presupune curatirea terenurilor de spini, maracini si plante nedorite. Sanctiunile vor fi aplicate gradual, in primul an o amenda de 200 de lei pe hectar, in al doilea an de 300 de lei si de 400 de lei pe hectar, incepand cu al treielea an. Exceptie de la aceasta masura vor face detinatorii ale caror terenuri si-au pierdut capacitatea de productie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare si poluare, detinatorii terenurilor afectate de calamitati naturale, detinatorii care si-au pierdut capacitatea de munca, dovedita pe baza de documente medicale, din cauza de batranete, forta majora sau alte motive neimputabile detinatorilor de teren.
Detinatorii terenurilor nelucrate nu vor fi amendati
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...