Eusebiu Lehene, lider FSLI Sălaj: Decizia Guvernului de a nu majora salariile dascălilor lasă un gust amar.
Există riscul ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, atrag atenția sindicaliștii din învățământ, după ce guvernanții au anunțat că nu vor majora salariile dascălilor de la 1 septembrie.
Premierul Ludovic Orban a explicat că nu sunt bani pentru măriri salariale în învățământ, pentru că banii prevăzuți inițial în buget cu această destinație trebuie folosiți pentru alte cheltuieli, mai urgente.
„Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8 la sută. Când îţi scad veniturile, e ca într-o familie: dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”, a afirmat prim ministrul Ludovic Orban pentru a justifica decizia Executivului.
De cealaltă parte, dascălii consideră că poziția Guvernului este una greșită și se arată nemulțumiți de faptul că au fost găsite, totuși, fonduri pentru a mări salariile în alte domenii de activitate.
„Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor. De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu covid 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii”, declară reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Liderul FSLI Sălaj, Eusebiu Lehene, spune că dascălii nu au cerut sporuri în plus, fiind vorba despre o majorare salarială care le-a fost promisă de multă vreme.
”Eu cred că este o decizie eronată. Consider că sumele care s-ar fi cheltuit cu aceste majorări salariale ar fi avut un impact nesemnificativ asupra bugetului și, atâta timp cât s-au găsit resurse pentru alte categorii profesionale, mult mai puțin expuse riscurilor în acestă perioadă, apreciez că decizia Guvernului este una greșită. Executivul s-a grăbit cu această măsură. Cu siguranță, înțelegem întreaga situație creată de pandemie dar mulți angajați din învățământ fac parte din grupa de risc, sunt expuși”, spune Eusebiu Lehene.
Cât despre posibilitatea ca dascălii să blocheze începerea noului an școlar, în 14 septembrie, sindicalistul spune că o astfel de decizie va fi luată la nivel național.
„În rândul cadrelor didactice există deja o oarecare lehamite, o resemnare în fața unei astfel de atitudini din partea Guvernului”, afirmă lideul FSLI Sălaj, referindu-se la faptul că nu e prima dată când această categorie profesională este lăsată în aşteptare.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022 pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ se va aplica abia de la 1 septembrie 2021.
Mare-i si nesimtirea unora!Salariile in invatamant SUNT acum peste media din Romania.Stati acasa de sase luni si tot voi sunteti cu gura mare.Scoala online my ass.Scoateti pe banda rulanta analfabeti functional iara noi trebe sa va si recompensam pentru asta.Basca va mai faceti si de minune cu fiece examen pe care-l dati voi insiva.Da’ vreti bani.