Granturile pentru IMM-uri promise de Guvern ar putea fi obținute începând de luna viitoare. În prezent, Executivul lucrează la normele de aplicare a măsurii prin care firmele mici și mijlocii vor putea primi sume între 2.000 și 100.000 de euro.

Programul Operațional Competitivitate, dezvoltat de Ministerul Fondurilor Europene, are un buget de un miliard de euro și este axat pe trei paliere.

Pentru micro-întreprinderi sunt alocați 100 milioane de euro care acoperă nevoile a 50.000 de beneficiari. Aceștia vor putea obţine granturi pentru capital de lucru în valoare de 2.000 de euro. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie să nu fi avut angajaţi în 2019, să fi obţinut o cifră de afaceri de peste 5.000 euro şi să fi avut activitate operațională cel puțin un an de zile. Intră în această categorie firmele cu unic asociat, care este și administrator, fără a avea contract de muncă, dar și PFA-urile.

Al doilea palier este destinat companiilor a căror activitate a fost afectată de covid-19, în special celor din turism, şi care au obținut certificat de stare de urgenţă. În cazul lor, pentru a primi finanțarea, trebuie să poată asigura o cofinanțare de 15 la sută din grantul obţinut. Sumele alocate fiecărui beneficiar se vor calcula în funcţie de cifra de afaceri înregistrată anul trecut. Antreprenorii pot plăti cu banii primiţi stocuri de marfă, datorii faţă de furnizori, utilităţi, chirii, datorii la bugetul de stat.

Pentru cea de-a treia formă de sprijin sunt alocați 480 milioane euro, iar fiecare beneficiar poate solicita între 50.000 euro şi 200.000 euro, cu o contribuţie proprie obligatorie ce diferă în funcţie de regiune, pentru Nord-Vest aceasta fiind de 15 la sută.

De menționat faptul că nu banca va fi cea care va stabili eligibilitatea beneficiarilor, aceștia urmând să primească banii dacă încadrează în cerinţele Ordonanţei de Guvern.

Deocamdată nu a fost anunțată modalitatea prin care se va putea solicita sprijinul financiar, acest aspect urmând a fi lămurit până la sfârșitul lunii.