Deputații au fost de acord cu desființarea inspectoratelor școlare

O inițiativă legislativă care are în vedere desființarea inspectoratelor școlare județene a trecut tacit la începutul acestei săptămâni de Camera Deputaților, urmând a fi discutată și în de Senat.
Dacă proiectul legislativ depus de deputatul de Alba Cornel Comșa va fi adoptat de senatori, atunci inspectorii școlari județeni din Sălaj ar rămâne fără slujbă, iar Inspectoratul Școlar Județean Sălaj va fi desființat. Deputatul consideră că inspectoratul școlar este o “instituție toxică, comunistă și coruptă”. Și iată că colegii din Camera Deputaților i-au dat dreptate.
Planul privind desființarea Inspectoratului Școlar Județean Sălaj este însă mai vechi, și își are originile în 2006, atunci când premierul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a inclus desfiiințarea ISJ în proiectul de descentralizare.
Democratizarea învățământului
“Descentralizarea în domeniul educației este absolut necesară pentru a da putere școlilor să ia decizii și comunității locale să se implice cu adevărat și a fost cuprinsă în strategia de descentralizare, realizată de Guvern, în 2006. Vreau să pornesc o dezbatere reală pe acest subiect, iar primul pas este să oferim o formă şi un cadru instituțional, iar Comisia de învățământ din Camera stop_coloana Deputaților va trebui să-și asume acest rol”, a explicat Cornel Comșa, inițiatorul proiectului legislativ, citat de România TV.
În viziunea inițiatorului legii, administrația locală, care deține deja terenurile și clădirile în care funcționează școlile și alte instituții de învățământ, ar urma să preia și atribuțiile de administrare, în baza resurselor proprii și a finanțărilor de la minister.
Directorii ar urma să fie numiți direct de către consiliul de conducere al școlii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unității de învățământ. Proiectul mai prevede ca responsabilitatea inspecției școlare să fie preluată de Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar (ARACIP), care ar urma să monitorizeze și “calitatea activităților de predare-învățare și respectarea standardelor naționale și a indicatorilor de performanță, prin inspecție școlară”.