Beneficiile medierii in cazurile penale

imagine-articol0_49076

 

Așa cum în cauzele care fac obiectul dreptului civil, dreptului muncii, dreptului familiei, dreptului comercial, medierea se aplică, are succes și aduce beneficii importante pentru părțile implicate, și în dreptul penal medierea, ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor, își găsește aplicarea și aduce avantaje părților implicate într-un conflict de natură penală.
Atunci când suntem victima unei infracțiuni, dorim cu orice preț ca cel care se face vinovat să plătească. și este normal ca acest lucru să se întâmple. Infractorul să plătească pentru faptele sale. Să plătească pentru că ne-a lovit, a furat sau distrus ceva care ne aparține, a pătruns fără drept în locuința noastră, ne-a amenințat sau ne-a înșelat. Trebuie să plătească pentru prejudiciul produs și să răspundă pentru că a încălcat legea penală.
În prezent, în România este utilizată justiția retributivă care se ghidează după următoarele coordonate: infracțiunea atacă statul și legile acestuia, se pune accent pe stabilirea vinovăției, se realizează prin confruntarea dintre procuror și avocat, infractorului îi este aplicată o pedeapsă, reacția este concentrată pe un comportament din trecut, este un proces strict rațional coordonat de un set de reguli rigide, iar finalitatea acestui tip de justiție este aceea că întotdeauna o parte pierde și cealaltă parte câștigă.
De câte ori însă victima își recuperează prejudiciul suferit prin producerea infracțiunii? De câte ori infractorul, știind că va fi condamnat și va ajunge la închisoare pentru fapta sa, mai este interesat să repare prejudiciul provocat victimei? Se gândește că, dacă oricum nu va putea scăpa de închisoare, de ce să mai plătească și bani pentru ce a făcut. Se ajunge astfel la situația în care victima nu își poate recupera prejudiciul suferit și va avea o oarecare consolare că “infractorul va înfunda pușcăria”.
Medierea în materie penală se bazează pe câteva principii, și anume: infracțiunea este un rău făcut oamenilor și relațiilor dintre ei, are în vedere soluționarea problemei, victima și infractorul au un rol activ și principal, infractorul recunoaște și își asumă responsabilitatea pentru faptele sale, ajută la repararea răului, reacția este concentrată pe consecințe și pe comportamentul viitor, permite exprimarea liberă a emoțiilor, implică pe toți cei afectați, se asumă responsabilități, iar finalitatea este aceea că toată lumea câștigă.
Prin mediere urmărim ca părțile implicate să primească ceea ce au nevoie. Urmărim trecerea de la sistemul în care infractorul este pedepsit și “primește ceea ce merită” la restabilirea relațiilor sociale, restabilirea situației existente înainte de comiterea infracțiunii și repararea pagubei produse prin infracțiune.
Medierea este posibilă și un acord de mediere poate fi încheiat în cazul oricărei infracțiuni în care există o victimă.
Medierea acționează atât în ceea ce privește latura penală, cât și latura civilă a infracțiunii, astfel că potrivit art. 23 alin. 1 CPP în cursul procesului penal, cu privire la pretențiile civile, inculpatul, partea civilă și partea responsabilă civilmente pot încheia un acord de mediere. Medierea pe latura civilă este posibilă pentru orice infracțiune care a cauzat un prejudiciu.

De ce să alegi medierea dacă ai comis o infracțiune. Care sunt efectele medierii.
Este o procedură confidențială. Înainte de judecată, acordul de mediere împiedică începerea procesului penal, răspunderea penală este înlăturată în cazul infracțiunilor care se urmăresc la plângerea prealabilă a persoanei vătămate sau pentru care este posibilă împăcarea părților, poți scăpa fără cazier judiciar. stop_coloana 
După începerea procesului penal, în baza contractului de mediere se poate solicita suspendarea judecății pe o perioadă de maxim 3 luni. În cazul infracțiunilor care se urmăresc la plângerea prealabilă, după prezentarea acordului de mediere în fața instanței aceasta va dispune încetarea procesului penal. Dacă împăcarea părților nu înlătură răspunderea penală, instanța va putea pronunța, în anumite condiții condamnarea cu executare în penitenciar, reținând ca circumstanță atenuantă cu efect obligatoriu de reducere a pedepselor legale cu o treime “eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”, suspendarea condiționată a executării pedepsei, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.

De ce să alegi medierea dacă ai fost victima unei infracțiuni. Cu ce te alegi.
Termenul de 3 luni de zile prevăzut de lege pentru depunerea plângerii prealabile se suspendă pe durata desfășurării medierii. Făptuitorul își recunoaște fapta și repară prejudiciul sau răul produs prin mediere, pentru că altfel nu poate ajunge la semnarea unui acord de mediere. Medierea este o procedură confidențială, lucru care poate fi în avantajul victimei. Înțelegerea părților cuprinsă în acordul de mediere va fi examinată de judecător, dacă există deja un dosar pe rolul instanței, și va fi cuprinsă în dispozitivul hotărârii judecătorești pronunțate dobândind astfel caracter executoriu, făptuitorul fiind obligat să o respecte.

Infracțiuni mediabile
Codul penal cuprinde mai mult de douăzeci de infracțiuni pentru care acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală. În aceste cazuri se poate apela la mediere în vederea ajungerii la un acord și urmat retragerea plângerii penale prealabile deja depuse, renunțarea la depunerea unei plângeri penale prealabile sau împăcarea părților.
Dintre acestea amintim infracțiunile de lovire și alte violente, vătămare corporală din culpă, amenințare, hărțuire, viol (forma simplă a infracțiunii), hărțuirea sexuală, violarea de domiciliu, violarea sediului profesional, furtul, furtul calificat, furtul în scop de folosință, abuzul de încredere, gestiunea frauduloasă, distrugerea, abandonul de familie, tulburarea de posesie, violența în familie.
Cadrul legal pentru medierea în domeniul penal în România este format de Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
Medierea este o procedură facultativă, confidențială, voluntară, alternativă, pe care părțile nu pot fi obligate să o accepte. Se poate desfășura în întâlniri separate dacă părțile implicate nu doresc să se întâlnească. În situațiile prevăzute de lege și în cazul procedurii de mediere trebuie asigurată asistența juridică sau prezența unui interpret.
Medierea este un drept. Părților și subiecților procesuali le este adus la cunoștință de către organele de cercetare penală și de către instanța de judecată, înainte de audiere, faptul că au dreptul la un mediator.