Toti cei care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa intocmeasca o declaratie in urmatoarele 30 de zile.
Odata adoptata, legea lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Acestia nu pot candida si nu pot fi numiti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice.
In categoria lustrabililor sunt incluse persoanele care au ocupat functii politice de conducere retribuite in cadrul PCR, in cadrul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), persoanele care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de Ministri, precum si cei care au avut calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct si adjunct al ministrilor si secretarilor de stat. Vizate de legea lustratiei mai sunt persoanele care au indeplinit functia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judetean de partid, prim-vicepresedinte si vicepresedinte al Consiliilor Populare judetene, persoanele care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, cele care au ocupat o functie de conducere in invatamantul de partid organizat de PCR si UTC.
Proiectul prevede si functiile pe care categoriile vizate de legea lustratiei nu le pot ocupa. Printre acestea se afla demnitatea de presedinte al Romaniei, cea de deputat sau senator, de membru CSM, primar, viceprimar, consilier judetean sau al municipiului Bucuresti, consilier prezidential sau consilier de stat in cadrul Administratiei prezidentiale, membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat, judecator al Curtii Constitutionale, Avocat al Poporului. Surpriza o reprezinta neincluderea demnitatii de presedinte al unui consiliu judetean in legea trimisa spre promulgare.
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie, pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca s-ar afla intr-una dintre situatiile prevazute de Legea lustratiei.
Pesedistii contesta legea lustratiei
Partidul Social Democrat a fost singurul care nu a fost cu adoptarea acestei legi, senatorul Gheorghe Pop considera aceasta lege „inoportuna, mai ales ca persoanele care sunt lustrabile, in acest moment, fac parte dintr-un cerc restrans al tuturor partidelor politice, si a fost pe ordinea de zi ca sa distraga opinia publica de la probleme grave cu care se confrunta tara. In ceea ce priveste judetul Salaj, nu avem cazuri de lustrati, iar la nivel central, grupul PSD din Senat a constituit o comisie juridica care sa conteste aceasta lege la Curtea Constitutionala, deoarece suntem de parere ca incalca Constitutia prin ingradirea dreptului la munca, de a alege si a fi ales.”