Reprezentantii bisericii ortodoxe refuza in continuare sa cedeze biserica, pe care greco-catolicii au castigat-o in instanta, si acuza partea adversa ca nu colaboreaza. Invocand numarul mic de greco-catolici, ortodocsii sustin ca au intaietate.
Suparati de semnalarile facute presei de reprezentantii biserici greco-catolice de la Bocsa, ortodocsii au ripostat ieri afirmand ca si propunerile facute de ei au fost refuzate de partea greco-catolica. Reiteram faptul ca greco-catolicii au castigat in instanta lacasul de la Bocsa, confiscat in 1948 de comunisti. Preotul paroh Alexandru-Adrian Fit, ne-a comunicat ca „ortodocsii au afirmat ca nu vor elibera lacasul de cult invocand motivul majoritatii”. Greco-catolicii au propus celebrarea alternativa in lacasul de la Bocsa, dar membrii bisericii ortodoxe nu au acceptat.
Parohul ortodox Stelian Gorgan sustine ca reprezen-tantii parohiei sale au facut greco-catolicilor urmatoarele propuneri: „ortodocsii sa ofere sprijin pentru construirea unei noi biserici, pentru cele 13 persoane greco-catolice; ortodocsii cumpara un imobil in localitatea Bocsa in care poate fi amenajat un lacas de cult pentru comunitatea greco-catolica; ortodocsii accepta si varianta slujirii alternative cu conditia ca ei sa slujeasca in intervalul orar 8-10 sau 9-11”. Argumentele invocate de ortodocsi la discutiile din 19 mai cu reprezentantii parohiei greco-catolice au fost legate de faptul ca „nu numai cele 13 persoane care alcatuiesc actuala comunitate greco-catolica din Bocsa sunt mostenitorii celor care au construit aceasta biserica, ci si cei peste 800 de locuitori ai localitatii care doresc sa ramana ortodocsi”.
Care or fi pasii legali ramasi?
Parintele Gorgan a afirmat ca delegatia greco-catolica a respins propunerile ortodocsilor, a refuzat sa semneze procesul verbal al intalnirii si a parasit dialogul. „De neinteles, sustine preotul paroh Stelian Gorgan, este si apelul lor (al greco-catolicilor-n.r.) catre autoritatile statului pentru a pastra ordinea in localitate si a aplica legea, cu atat mai mult cu cat calea dialogului ramane deschisa si mai sunt inca pasi legali de parcurs in aceasta cauza”. Care or fi acestia, nu se stie, precizarile ortodocsilor la atat s-au rezumat.
Ortodocsii de la Bocsa riposteaza
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...