Traseismul politic este una dintre tarele clasei noastre politice, tolerat de putere – de orice culoare ar fi – tocmai pentru ca poate sa se foloseasca de politicienii pe care nu doctrina i-a implicat in viata publica. Ieri, deputatul Ilie Morega din UNPR si liberalul Nicolae Joita au trecut in barca PDL, in vreme ce senatorul Mircea Banias a trecut de la PDL si s-a inscris in PC, iar senatorul Iulian Urban a demisionat tot din PDL, fara a intra in alt grup parlamentar. Mutari care au loc la inceputul sesiunii parlamentare si care poarta un singur nume – traseism politic. Daca pentru alesii locali s-a gasit solutia, acestia riscand sa-si piarda functiile daca parasesc barca politica, acest principiu nu se aplica si la legiuitorii tarii. De ce? Daca ar fi fost aceasta interdictie si pentru parlamentari, in 2008 nu s-ar mai fi putut schimba echilibrul dat de votul cetatenilor si UNPR nu s-ar mai fi nascut in subsolurile politicii. In plus, chiar daca cetateanul isi da votul oarecum uninominal pentru parlamentarul sau, o cota din procentul electoral este atribuit si datorita apartenentei politice. Daca tot vorbim de responsabilitate politica, poate trebuia inceput chiar de-acolo, din forul legislativ si, poate, nu s-ar mai fi putut produce atata instabilitate pe scena politica. Dar, sunt prea multi „poate” si, pana la urma, sanctiunea pentru traseism o poate da doar cetateanul. Pana la urma, inconsecventa doctrinara este una dintre picaturile chinezesti care erodeaza increderea in clasa politica.
De-a datul in barcile politice
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...