Polițist dat afară din IPJ Sălaj, pentru comportament neadecvat

Un polițist care își desfășura activitatea în cadrul Poliției Orașului Jibou – Formațiunea Ordine Publică a fost dat afară, pentru comportament neadecvat. Decizia IPJ Sălaj vine după ce agentul de poliție a fost cercetat de DIICOT într-un dosar care a scos la iveală faptul că acesta ar fi consumat, ar fi oferit și ar fi procurat, în mod repetat, droguri. În plus, acesta ar mai fi fost mustrat de superiorii săi penru postarea în mediul online a…

Mai mult...

Descinderi la Jibou: Camătă, furt, tranzacții ilegale

Mia multe persoane din Jibou au fost plasate sub control judiciar, acuzate de camătă, furt și tranzacții financiare ilegale. Mascații au descins la mai multe adrese în cursul zilei de luni. Potrivit IPJ Sălaj, în 11 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au pus în executare patru mandate de percheziție domiciliară, în localitatea Jibou, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de camătă, furt, efectuarea de…

Mai mult...

Pericei – comună model de hărnicie și performanță

Comuna Pericei este o comunitate cu un farmec aparte, dat de oamenii uniți care trăiesc aici, dar și de primarul Boncidai Csaba, cel care îi coordonează încă din anul 1992. Licențiat în Științe Juridice și cu un master făcut în Administrarea Afacerilor, edilul Periceiului este un om cu o amplă viziune și cu mari speranțe pentru viitorul strălucit al comunității sale. Drept dovadă stă permanenta sa implicare, alături de administrația locală a comunei, pentru binele oamenilor de aici.…

Mai mult...

10 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. DNA va prelua marii evazioniști

Un proiect depus la Senat de liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, aduce pedepse cu închisoarea pentru noi categorii de infracțiuni, dar și pentru unele mai vechi, care sunt reîncadrate. Un element important de noutate adus de lege este închisoarea pentru creditarea firmei, în anumite condiții. ”Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de…

Mai mult...

Peste 200 de medicamente prioritare la aprovizionare în țările UE

La nivelul Comisiei Europene s-a înregistrat o premieră: marți, a fost publicată pentru prima dată o listă cu medicamente esențiale. Lista conține peste 200 de medicamente a căror aprovizionare continuă este considerată o prioritate în Uniunea Europeană, pentru a evita vătămări grave la pacienți și pentru a ajuta sistemele de sănătate să funcționeze. Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), medicamentele incluse pe listă vor fi prioritizate pentru acțiuni la nivelul UE, pentru consolidarea lanțurilor lor de aprovizionare…

Mai mult...

Crește punctul de pensie, dar și pensia socială

Casa Județeană de Pensii Sălaj anunță pensionarii sălăjeni că, de la 1 ianuarie, valoarea punctului de pensie și indemnizația socială pentru pensionari se majorează. Urmare a intrării în vigoare a Legii360/2023 privind sistemul public de pensii, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari va fi în cuantum de 1.281 de lei. Acordarea indemnizației este reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind institutirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 360/2023. Valoarea punctului de pensie crește…

Mai mult...

Doi ani cu suspendare pentru șoferiță și daune de sute de mii de euro în urma accidentului de la spălătoria auto de pe Crasnei

După un an de la trimiterea dosarului în instanță și mai bine de trei ani de la producerea accidentului rutier în curtea spălătoriei auto de pe strada Crasnei, șoferița a fost găsită vinovată pentru ucidere din culpă și a fost condamnată de Secția penală a Judecătoriei Zalău. Pedeapsa primită de Sultana P, așa cum se arată pe site-ul oficial al instanței, este de 2 ani și 10 luni de închisoare, are interzis dreptul de a conduce autovehicule…

Mai mult...

Mare atenție la carnea de porc! Afumarea, sărarea sau congelarea nu ne feresc de trichineloză!

Luna decembrie este, cu siguranță, perioada în care se sacrifică cei mai mulți porci în gospodăriile românilor. Tocmai de aceea, este extrem de important să fim atenți la carnea pe care o consumăm. Examenul trichineloscopic este cea mai eficientă metodă pentru a ne asigura că aceasta nu este infestată. Sub nicio formă, atrag atenția specialiștii, nu putem miza pe faptul că “știm cu ce am hrănit porcul” , nici pe faptul că animalul sacrificat „nu părea bolnav”.…

Mai mult...

Sălajul, pe podium la Gala Olimpicilor Internaționali!

Sălajul a avut reprezentanți pe podium la Gala Olimpicilor Internaționali! Elevul Roland Petrean, profesorul Florin Morar și Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău se numără pe lista premianților. Ministerul Educației a organizat marți, 12 decembrie, festivitatea de premiere a elevilor laureați la olimpiadele internaţionale desfăşurate în anul 2023, precum și a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor de învățământ în care elevii studiază sau au studiat. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului educației, Ligia Deca, la Teatrul…

Mai mult...

Termenul de montare a repartitoarelor de căldură, prelungit cu un an

Termenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungeşte cu un an, urmând ca persoanele vulnerabile să fie susţinute financiar pentru montarea acestora, prevede un proiect adoptat marţi de Senat. Potrivit proiectului de act normativ, iniţiat de senatori liberali, PSD şi UDMR, măsura pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie…

Mai mult...

PFA-ul nu mai este rentabil fiscal nici pentru cei cu venituri mici

Schimbările referitoare la CASS-ul datorat pentru veniturile independente, introduse prin Legea 296/2023, se vor aplica începând cu veniturile aferente anului 2024, deși efectele se vor vedea prima oară la termenul din 25 mai 2025. Două elemente-cheie ale acestor măsuri, printre care un ordin de Guvern propus recent, urmează să facă organizarea juridică pentru persoane fizice autorizate (PFA) în domeniul IT să nu mai fie rentabile fiscal odată cu obligația de plată a CASS sub pragul de șase…

Mai mult...

Condițiile în care șoferii pot refuza testarea antidrog explicate de un polițist celebru

Șoferii români pot refuza testarea cu aparatul DrugTest folosit de polițiștii de la rutieră, dar cu o singură condiție: să ceară explicit agentului prelevarea de probe biologice (urină) în cadrul unei unități medicale. Refuzul pur și simplu atrage automat dosar penal, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Șoferii care circulă pe străzile din România au dreptul legal să refuze testarea cu aparatele folosite de polițiștii de la rutieră, pentru depistarea persoanelor…

Mai mult...

Banalul stat pe scaun ne îmbolnăvește

Statul pe scaun la birou 8-9 ore, modul în care alegem să ne relaxăm după muncă pe canapea în fața televizorului, puținii pași pe care-i facem până la supermarket-ul de după colț sunt factori care ne afectează corpul și buna lui funcționare în viața de zi cu zi. Conform unui sondaj realizat anul trecut, de Eurobarometru, până la 45 % dintre europeni nu fac niciodată sport și nu participă niciodată la activități fizice. Probabilitatea de a face…

Mai mult...

Sfântul Ierarh Dosoftei, unul dintre cel mai mari cărturari români din secolul XVII

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a fost unul dintre cei mai eminenți cărturari români din secolul al XVII-lea. El a fost primul poet național, primul traducator în limba română a unor cărți de literatură dramatică și istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții și primul traducător al slujbelor religioase. Contribuția sa la formarea limbii literare românești a făcut din acest sfânt o personalitate ilustră a culturii și spiritualității țării noastre. Biserica Ortodoxă îi…

Mai mult...