Invitație la Bădăcin. Iuliu Maniu-Simbol al demnității și jertfei pentru adevăr

Dragi cititori, Casa Memorială ”Iuliu Maniu” din Bădăcin va găzdui sâmbătă, 25 februarie, începând de la ora 11:00, un moment de suflet intitulat ”Iuliu Maniu-Simbol al demnității și jertfei pentru adevăr”. Activitatea a fost inițiată de Asociația Alianța Părinților Sălaj, cu scopul de a trezi interesul tinerilor pentru credință și cultură, dar și pentru a aduce un omagiu celui care a fost Iuliu Maniu. Evenimentul își propune dezvoltarea conceptului unei vieți trăite fără compromisuri, integră și responsabilă,…

Mai mult...

Ca-n vremurile de odinioară…Coadă la bilete, la film la Scala

Zeci de persoane stăteau, în această după amiază, la rând la Scala, pentru a cumpăra bilete la prima proiecție de film din ultimii 18 ani. Primele proiecții sunt programate vineri, 24 februarie. În sala mare, de la ora 17.00, va rula filmul Avatar: The Way of Water, 3D, subtitrat în limba română, având o durată de 192 minute. În sala mică, de la ora 17.45, va rula filmul Titanic: a 25-a Aniversare (relansare exclusiv în 3D –…

Mai mult...

Peste o mie de muncitori lucrează de zor pe tronsonul Nădășelu – Poarta Sălajului

Lucrările sunt în plină desfășurare pe șantierele Autostrăzii Transilvania, pe tronsoanele de la Nădășelu la Poarta Sălajului. Se realizează lucrări la viaducte, pasaje, poduri și podețe, fiind mobilizați în acest moment 1.200 de muncitori și 360 de utilaje. Potrivit CNAIR, antreprenorul realizează grinzile necesare construcției în fabrica proprie din șantier. Lucrările la terasamentul viitoarei autostrăzi sunt suspendate temporar din cauza ploilor abundente din ultima perioadă și a accesului dificil în zona acestora. Pe secțiunile Nădășelu – Mihăiești…

Mai mult...

Vase dacice ”de lux”, descoperite pe traseul Autostrăzii Transilvania

Fragmente de vase dacice, confecționate la roata olarului, din pastă fină, arsă reducător, cu cât mai puțin oxigen în cuptor, de unde și culoarea cenușie a acestora, au fost descoperite în cadrul săpăturilor arheologice făcute pe traseul Autostrăzii Transilvania. Potrivit lui Horea Pop, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, datarea lor e în secolul I a.Chr. Ele au fost descoperite într-o groapă ovală de mari dimensiuni, special amenajată. Groapa face parte dintr-o așezare…

Mai mult...

Accident la mall. Trafic îngreunat în zonă

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, cu puțin timp în urmă, în sensul giratoriu de la Zalău Value Centre. Traficul în zonă se desfășoară cu dificultate. Potrivit unor martori, motociclistul, care a fost rănit în urma accidentului, nu ar fi acordat prioritate de trecere. „Miercuri, 22 februarie, la ora 11.50, pe Bulevardul Mihai Viteazu din municipiul Zalău, un bărbat de 75 de ani, din muncipiul Zalău, în…

Mai mult...

Sălăjeanul Alex Rad, desemnat de FRK să reprezinte România la FIA Karting Academy Trophy

Pilotul sălăjean Alexandru Rad, în vârstă de 12 ani, a fost desemnat de Federația Română de Karting ca reprezentant al țării noastre la FIA Karting Academy Trophy 2023, una dintre cele mai prestigioase competiții sportive din lume. Competiția, care ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un veritabil instrument de detectare a tinerelor talente în domeniul sporturilor cu motor. Piloții de Formula 1 Charles Leclerc, George Russell și Esteban…

Mai mult...

Lector universitar de la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, prins de DNA că lua mită de la studenți

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus, marți, 21 februarie, începerea urmăririi penale în cazul lui Cristian Rudolf, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale). Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi dus în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor, în 11,…

Mai mult...

Ordin de protecție provizoiu, după ce și-a bătut soția

Marți, 21 februarie, la ora 15.59, polițiștii Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfalău au fost sesizați, în urma unui apel primit prin 112, că o femeie de 51 de ani, din comuna Camăr, este agresată de soțul ei. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat persoana bănuită de săvârșirea faptei ca fiind un bărbat de 45 de ani, din localitatea sălăjeană Camăr, față de care au emis un ordin de protecție provizoriu. În cauză, polițiștii Secției…

Mai mult...

Filme dublate în limba maghiară, la Cinema Scala

Filmele care pot fi vizionate la Cinematograful Scala din Zalău vor avea și proiecții dublate în limba maghiară. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Nicolae Fazakas, pe pagina sa de Facebook. Deschiderea oficială a cinematografului Scala va avea loc vineri, 24 februarie. Planetariul se va deschide de la ora 15.30, iar primul film va fi proiectat de la ora 17.00. „Filmul de deschidere (Avatar) poate fi vizionat cu dublajul maghiar luni, 27 februarie, de la ora 15:00,…

Mai mult...

Târg de mărţişoare tradiționale, la Zalău

Consiliul Județean Sălaj și Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, organizează marți, 28 februarie, cea de-a XI–a ediţie a Târgului  de mărţişoare tradiționale, eveniment la care sunt aşteptaţi meşteri populari sălăjeni şi elevi ai şcolilor din Zalău şi din judeţ, care vor confecţiona şi vor expune mărţişoare pentru public. Târgul va avea loc în Sala „Porolissum” a Centrului…

Mai mult...

Cine, când și cum depune Declarația Unică la Fisc

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaraţia se completează şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Formularul 212 se depune în termen de 30 de zile de…

Mai mult...

Cât costă să vezi un film la Scala: 20 de lei la matineu, 35 de lei la avanpremieră

Primăria Zalău a fixat prețurile de intrare la film la Scala și la planetariu. Tarifele vor fi supuse votului consilierilor locali în ședința de joi, 23 februarie. Ca să vezi un film 2D, te costă între 20 și 30 de lei biletul, iar dacă filmul este 3D, prețul e cuprins între 20 și 35 de lei, în funcție de ora proiecției. Elevii și pensionarii beneficiază de reduceri. Astfel, potrivit tarifelor stabilite de municipalitate, prețul unui bilet la…

Mai mult...

Nouă școli sălăjene din mediul rural, dotate cu mobilier nou și echipamente digitale

Elevii care învață în mai multe unități de învățământ din Sălaj, majoritatea din mediul rural, au șansa de a beneficia de condiții moderne de studiu, printr-un proiect care urmează a fi depus spre finanțare în cadrul PNRR. Proiectul va fi depus de Consiliul Județean Sălaj, însă beneficiari vor fi Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Speranța Zalău, comunele: Băbeni, Bălan, Boghiș, Creaca,…

Mai mult...

Ministrul Finanțelor promite mai multe investiții în perioada imediat următoare

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, dă asigurări că numărul investițiilor va crește în România în viitorul apropiat, economia locală se va dezvolta, PIB-ul pe cap de locuitor se va majora, iar discrepanța economică dintre regiunile țării va scădea. Promisiunile ministrului vin după ce Comisia Europeană a aprobat modificarea hărții ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027. „2023 va fi anul în care toate eforturile, atât ale mele ca ministru de Finanțe, cât și ale colegilor mei cu responsabilități…

Mai mult...

Directorii de școli, obligați să facă expertiza tehnică a clădirilor

Pentru a limita riscul seismic în unitățile de învățământ, Ministerul Educației le cere directorilor de școli să facă expertiza tehnică a clăririlor construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice trebuie să demareze până în data de 1 ianuarie 2025 și să fie încheiate până cel târziu în 1 iunie 2026. Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur,…

Mai mult...