Fragmente de vase dacice, confecționate la roata olarului, din pastă fină, arsă reducător, cu cât mai puțin oxigen în cuptor, de unde și culoarea cenușie a acestora, au fost descoperite în cadrul săpăturilor arheologice făcute pe traseul Autostrăzii Transilvania.

Potrivit lui Horea Pop, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, datarea lor e în secolul I a.Chr. Ele au fost descoperite într-o groapă ovală de mari dimensiuni, special amenajată. Groapa face parte dintr-o așezare dacică, dar este amplasată la periferia acesteia, suprapusă de traseul autostrăzii. Locația actuală este pe teritoriul satului Sutor, în punctul Borșovei.

Ceramica la roata olarului este considerată ”de lux” și reprezintă, în secolul I a.Chr., maximum 12-15 la sută din întreaga categorie de recipiente ceramice. Cu siguranță că erau și scumpe, fiind produse de meșteri specializați, arse în cuptoare complexe. Adesea vasele erau și reparate pentru a fi utilizate cât mai mult timp.

Vasele, ale căror fragmente sunt expuse acum la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, au fost descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate anii trecuți și fac parte din categoria fructierelor pentru că seamănă cu acest tip de recipient din ziua de astăzi și au rămas denumite astfel în limbajul de specialitate. Ele de fapt sunt niște străchini/castroane cu buza lățită și, deseori, decorate cu ornamente geometrice lustruite.

Numele de fructiere provine de la faptul că sunt prevăzute cu un picior înalt care suplinea absența meselor din locuințe. Acest lucru spune multe despre nivelul civilizației dacice din secolul I a.Chr. pentru că, ulterior, piciorul scade în dimensiuni sau dispare complet, sugerând apariția mesei în interiorul locuinței.

Cele mai multe vase de acest tip sunt lucrate cu mâna, dar proporția lor scade în secolul I după Chr. Acest tip de vas este o marcă identitară a civilizației dacice, alături de ceașca-opaiț.

Cele două fragmente expuse nu provin de la același vas.

Pentru a vedea și alte piese descoperite în cadrul săpăturilor arheologice făcute pe traseul Autostrăzii Transilvania, puteți vizita Beciul_Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.