Zile libere pentru părinți în cazul suspendării cursurilor

Părinții ai căror copii vor rămâne acasă, în cazul în care se va ajunge la suspendarea cursurilor în școli, vor putea beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea acestora. Pentru fiecare zi liberă, părintelui i se acordă o indemnizație în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75 la sută din câştigul salarial mediu brut utilizat la stabilirea bugetului asigurărilor sociale de…

Mai mult...

Stimulent de risc pentru dascăli în perioada stării de alertă

Senatorii au adoptat, luni, o propunere legislativă în baza căreia cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar vor primi un stimulent financiar în perioada stării de urgență sau de alertă. Această propunere legislativă urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, ca for decizional. Proiectul se referă la cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, care vor primi un stimulent de risc în valoare de 2.000 lei lunar, respectiv…

Mai mult...

UPDATE: Am deschis școlile ca să le putem închide la loc. Cazuri de covid-19, confirmate atât la profesori, cât și la elevi

La mai puțin de două săptâmâni de la începerea anului școlar, clase întregi de copii intră în izolare, una după alta. Număul claselor de elevi care au trecut la școala online a ajuns la 28 la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău, după ce un al doilea profesor a fost confirmat pozitiv la infecția cu covid-19. De marți, 22 septembrie, cinci clase de gimnaziu au trecut la cursuri online, după ce o profesoară de Limba română a…

Mai mult...

Crişeni, o comună ce se dezvoltă într-un ritm alert

Comuna Crişeni a intrat în ultimii ani într-un ritm susţinut de dezvoltare, cu oameni noi care-şi aşează destinele pe aceste meleaguri, alături de cei care dintotdeuna îşi trăiesc viaţa în cele trei sate. Modernizarea infrastructurii O problemă mai veche a comunei, canalizarea, este actualmente pe cale a fi rezolvată. Într-o primă etapă, ce are termen de finalizare sfârșitul acestui an, se execută lucrări de peste 2,7 milioane de lei, din fonduri guvernamentale. Un proiect derulat prin ADI…

Mai mult...

Program special în weekend la Evidența persoanelor

Direcția Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Zalău va avea program de lucru cu publicul și în zilele de 26 și 27 septembrie, în contextul în care duminică se desfășoară alegerile locale. Sâmbătă, 26 septembrie, între orele 08.00 și 16.00 se vor prelua cereri pentru eliberarea actelor de identitate și se vor elibera acte de identitate. Duminică, 27 septembrie, între orele 7.00 și 21.00 se vor putea elibera doar acte de identitate. Persoanele care au depus cererile…

Mai mult...

10 cazuri noi de coronavirus în Sălaj

Incă zece cazuri de coronavirus au fost confirmate în județul Sălaj în ultimele 24 de ore, iar bilanțul infectărilor a ajuns astăzi la 600. Marți, 22 septembrie, situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj se prezintă astfel: 600 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, 419 pacienți au fost declarați vindecați de la începutul pandemiei, 151 de cazuri pozitive în prezent, din care, 114 persoane sunt spitalizate, iar 37 de persoane cu test pozitiv aflate la…

Mai mult...

VReau la Muzeu – o ”altfel” de descoperire a patrimoniului cultural

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău lansează un nou program expozițional numit „VReau la Muzeu”, care propune publicului o serie de expoziții virtuale temporare. Acest program se centrează pe crearea de expoziții bazate pe modele 3D (tridimensionale) ale bunurilor de patrimoniu, utilizând mijloacele de scanare fotografică, metodă cunoscută în domeniile de specialitate ca fotogrammetrie. Prin aceasta se realizează modele tridimensionale ale artefactelor, utilizând un set de fotografii special realizate, procesate ulterior în programe specifice, dedicate și…

Mai mult...

Incendiu la Someș Guruslău

Secția de pompieri Jibou a fost solicitată să intervină în noaptea de luni spre marți la un incendiu izbucnit la anexa unei gospodării din localitatea Someș Guruslău. Cauza probabilă de incendiu a fost de natură termică, (depozitarea jarului nestins în apropierea materialelor combustibile). In urma incendiului, au ars acoperișul unei șuri pe circa 80 mp și alte bunuri din interiorul anexei, obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică, un ștraf, aproximativ 400 kg plante furajere, material lemnos.

Mai mult...

Școală on-line în șase unități de învățământ

334 de unități de învățământ din Sălaj funcționează după Scenariul 1, anunță Inspectoratul Școlar Județean. Acesta presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea șiaplicarea tuturor normelor de protecție sanitară. 6 unități de învățământ sunt în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor deprotecție, respectiv revenirea…

Mai mult...

Fără capital social minim la înființarea unui SRL

SRL-urile ar putea scăpa de obigația de a avea, la constituire, un capital social minim, dacă o propunere legislativă care a primit deja voul senatorilor va trece și de Camera Deputaților. În prezent, SRL-urile trebuie să aibă un capital social de cel puțin 200 de lei, care să se dividă în părți sociale egale, de cel puțin 10 lei fiecare. Capitalul social este o sumă de bani pe care asociatul unic sau asociații firmei o depun într-un…

Mai mult...

S-a semnat contractul pentru tronsonul Nădășelu – Mihăești – Zimbor

Contractul pentru proiectarea și execuția sectorului de autostradă cuprins între Nădășelu – Mihăești – Zimbor, cu o lungime de aproximativ 31 de kilometri, a fost semnat în această dimineață, la Cluj Napoca. La semnarea actului au participat premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Cei 31 de kilometri vor fi construiți de o firmă românească, UMB Bacău, cea care va construi şi tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului. Potrivit ministrului Transporturilor, prin semnarea acestui contract vor fi…

Mai mult...

Parcul auto al Sălajului se mărește anual cu peste cinci mii de mașini

În județul Sălaj sunt înmatriculate în momentul de față 101.162 de vehicule, din care aproximativ 70 la sută în municipiul Zalău. Anul trecut, la aceeași dată, erau înmatriculate în județ 95.848 de vehicule. La un calcul simplu, observăm că numărul înmatriculărilor a crescut, din septembrie 2019 până în septembrie 2020, cu 5.314 de vehicule. Aceste statistici au fost prezentate de autorități cu ocazia “Zilei mondiale fără maşini”, marcată în data de 22 septembrie. „Este o zi de…

Mai mult...

NOI SUNTEM PRO ROMANIA

Domnul Lung Ioan, profesor, este candidatul partidului Pro Romania la funcţia de primar al Municipiului Zalău. Domnnul Pop Silvăşan Dan- Ioan, medic dentist, este candidatul partidului Pro Romania la funcţia de primar al oraşului Şimleu Silvaniei. Doamna Buzure Dana, contabil, este candidatul partidului Pro Romania la funcţia de primar al oraşului Jibou. Domnul Negrea Ovidiu Janel,fost funcţionar MAI, este candidatul partidului Pro Romania , pentru funcţia de primar al oraşului Cehu Silvaniei. Candidaţii partidului Pro Romania la…

Mai mult...

Cursuri on-line pentru cinci clase de la o şcoală din Zalău, după infectarea unei profesoare

Cinci clase de elevi de Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău vor avea în această săptămână cursuri on-line, după ce o profesoară care predă la aceste clase a fost confirmată ca pozitivă la infecţia cu COVID-19. Potrivit inspectorul general şcolar, Vasile Bulgărean, este vorba de o profesoară de limba română, ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică urmând să decidă măsurile care se vor lua în cazul profesorilor care au intrat în contact cu persoana infectată. Conform…

Mai mult...

Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice

Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice – LMC este marcată anual în 22 septembrie, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 22 şi 9 care cauzează boala. Campania din 2020 vizând pacienţii cu LLMC este dedicată reintegării în comunitate a celor ce suferă de această boală genetică, sloganul campaniei fiind „Astăzi, împreună, mai mult ca oricând, pentru o viaţă fără LMC!”. „În România trăiesc peste 1.600 de pacienţi cu LMC trataţi. Toţi pacienţii diagnosticaţi sunt în tratament…

Mai mult...