Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice – LMC este marcată anual în 22 septembrie, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 22 şi 9 care cauzează boala.

Campania din 2020 vizând pacienţii cu LLMC este dedicată reintegării în comunitate a celor ce suferă de această boală genetică, sloganul campaniei fiind „Astăzi, împreună, mai mult ca oricând, pentru o viaţă fără LMC!”.

“În România trăiesc peste 1.600 de pacienţi cu LMC trataţi. Toţi pacienţii diagnosticaţi sunt în tratament şi au acces la toate terapiile existente în acest moment. Este important că odată diagnosticaţi, toţi pacienţii cu LMC intră în monitorizare medicală şi primesc tratamentul adecvat. Din păcate, date estimative arată că în România rata de diagnostic nu este mai mare de 80- 85% (comparând datele epidemiologice la nivel regional), de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv, pacienţii ajungând la medic târziu, în stadii avansate ale bolii”, precizează preşedintele Asociaţiei Română de Cancere Rare – ARCrare, Dorica Dan.

Potrivit acesteia, dezvoltarea terapeutică în domeniul LMC este un exemplu de succes şi s-a ajuns în punctul în care pacienţii au şansa să ducă o viaţă normală fără tratament, în remisiune clinică.

“Ce înseamnă pentru pacienţi o viaţă fără LMC? Răspunsurile pacienţilor sunt foarte diferite la această întrebare: unii ne-au mărturisit că pentru ei, o viaţă fără LMC înseamnă o viaţă fără tratament, o viaţă de care să se bucure în fiecare zi, în care la angajare să nu aibă emoţii că nu vor fi angajaţi pentru că angajatorului îi este frică că pacientul va avea nevoie de spitalizări multiple sau să nu-i fie frică să se angajeze, mai multă înţelegere din partea familiei, acces la tratament personalizat, să fie diagnosticat timpuriu”, adaugă Dorica Dan.

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulţi, dar în cazuri foarte rare poate apărea şi la copii.