Apicultorii salajeni pe „baricade”

Lipsa mierii de salcam, sprijinirea tinerilor apicultori pentru accesarea fondurilor europene prin Programul National Apicol, aderarea la Cooperativa agricola „Albina Melifera”, au fost doar cateva dintre temele dezbatute la sedinta Consiliului Director al Asociatiei Cresca-torilor de Albine – Filiala Salaj care s-a desfasurat ieri la sediul asociatiei. Gheorghe Ursente, presedintele Filialei Salaj a scos in evidenta faptul ca pentru cei peste 700 de apicultori ai judetului, membri ai asociatiei, primavara acestui an nu a fost cea mai…

Mai mult...

APIA si APDRP se vor unifica

Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) cat si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii. Intr-o perioada relativ scurta,acestea vor fi unificate pe principiul regiunilor, a declarat Daniel Constantin, noul ministru al Agriculturii. „Sunt foarte multe lucruri care trebuie corectate in activitatea multor institutii aflate in subordinea Ministerului Agriculturii. Chiar daca s-au facut progrese in in activitatea APIA si APDRP am un obiectiv politic: procesul de unificare a…

Mai mult...

Camerele Agricole, tot asa precum au fost

Legea modificata a Camerelor Agricole a trecut de Camera Deputatilor (for decizional) urmand a fi trimisa presedintelui spre promulgare in termen de cinci zile. Ca noutate, in aria de activitate a Camerelor Agricole au fost introduse industria alimentara si piscicultura. Vor fi doar 42 de camere judetene si una nationala. Cum de fapt e si acum. Aceeasi Marie, cu alta palarie. Colegiul judetean va fi forul decizional al Camerelor Agricole judetene si va avea 25 de membri:…

Mai mult...

Directiile agricole, regandite

Directiile agricole judetene vor trebui regandite in viitor sub o alta formula, a declarat recent ministrul Agriculturii , Daniel Constantin. „Este dorinta mea ca acestea sa devina directii regionale sau sau oficii regionale ale Ministerului Agriculturii, respectiv sa fie interfata cu Camerele Agricole. Imi doresc sa functioneze la nivel general pentru ca fac politici in functie de specificitatea zonei, unii sunt pe apicultura, altii pe cultura mare sau pe cresterea animalelor. Este mult mai usor sa ai…

Mai mult...

Targ de tara la Crasna

Ultimul targ de tara, in Salaj, in luna lui Ciresar se va tine la Crasna in cea de a patra zi de luni a lui iunie. Asta pica in data de 25. Daca o tine tot asa caldura s-ar putea sa fie iosag putin si targari la fel. Cu preturile vom face si noi cunostinta tot luni.

Mai mult...

Ingrasarea mieilor pe pasune

Acest sistem de ingrasare este cel mai economic si se face pe pasunile naturale sau cultivate, in scopul obtinerii mieilor pentru carne la varsta de 7-9 luni. Sistemul se practica in zonele de deal sau de munte. Pasunatul incepe la varsta de 3-4 luni, atunci cand mieii au o greutate minima de 15 kilograme. Faza de ingrasare propiu-zisa dureaza 4-5 luni, perioada in care trebuie asigurata in medie cinci kilograme de masa verde pe cap, pe zi…

Mai mult...

Vin banii pentru agricultorii eco si pentru producatorii de lapte din zone defavorizate

In cursul acestei saptamani, Ministerul Agriculturii, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va acorda doua forme de sprijin, adresate crescatori-lor de vaci din zonele defavorizate si a fermierilor eco. Masurile de sprijin vizeaza producatorii de lapte care detin minimum doua vaci de lapte si se afla in zone defavorizate. In judetul nostru exista doua comune care intra in aceasta categorie: Zalha si Cristolt. Potrivit Doinei Pintea, purtator de cuvant al Centrului Judetean APIA…

Mai mult...

BULETIN DE AVERTIZARE

Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea bolilor la cultura de ceapa si castraveti. Ca urmare, recomandam ca in aceasta perioada sa se efectueze un tratament pentru prevenirea si combaterea manei si putregaiului cenusiu, la cultura de ceapa folosind: Bravo 500 SC – 1,5 – 2,0 l/ha sau unul din amestecurile de produse: 1. Teldor 500 SC – 0,8 l/ha ( 0,08% ) + Aliette 80 WG – 0,2% ; 2. Rovral – 1,0…

Mai mult...

Comisia Europeana imputa Romaniei 74,9 milioane de euro

Potrivit unui comuicat al Comisiei Europene, Romaniei i se imputa 74,9 milioane de euro pentru punctele slabe din Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS-GIS) in cea ce priveste controalelel administrative incrucisate, furnizarea nfirmatiilor inexacte fermierilor si controalele ineficiente la fata locului in privinta ajutoarelor pe suprafata. Sume importante sunt imputate si Greciei care trebuie sa restituie 137,23 de milioane de euro, Spania peste 108 milioane de euro, iar Marea Britanie va inapoia atroape 27 de milioane…

Mai mult...

Cererile pentru subventia la bovine pe ultima suta de metri

Crescatorii de bovine au la dispozitie mai putin de zece zile pentru a depune la centrul APIA judetean sau local cererile de plata aferente anului 2012, in cadrul Platilor nationale directe complementare – sectorul zootehnic. Termenul limita pentru preluarea cererilor la specia bovine este 30 iunie 2012. De acest sprijin beneficiaza producatorii agricoli, crescatori de bovine, care detin in exploatatie cel putin trei animale. Cererile de subventie pot fi completate si online de beneficiarii care solicita prima…

Mai mult...

Acordarea certificatului de producator agricol, fara spaga

Ministerul Agriculturii a demarat procedura de modificare a modului de acordare a certificatelor de producator agricol, pentru diminuarea fraudei din sector. Principala modificare vizeaza obtinerea unei vize din partea unei organizatii de producatori,care va atesta cantitatile pe care producatorul le poate pune pe piata in functie de suprafetele detinute. Inainte de a merge la o primarie, producatorul trebuie sa mearga la o asociatie care il va recunoaste de producator sau nu si verifica datele producatorului. Nu toti…

Mai mult...

1500 de euro pe an la Masura 141

Fermierii mici care detin ferme de semi-subzistenta (peste doua UDE) sunt invitati sa depuna cereri la Masura 141 -”Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” in perioada 15 mai -29 iunie 2012 la sediul Compartimentului de dezvoltare rurala al Directiei Judetene pentru Agricultura Salaj.

Mai mult...

Lucrari la zi

Cultura mare Se continua prasilele manuale si mecanice la porumb, soia, floarea soarelui, sfecla de zahar etc. Concomitent cu prasila se poate efectua fertilizarea suplimentara cu azot. Se urmareste aparitia si evolutia bolilor foliare si ale spicului de grau si orz, la avertizre. Se recolteaza plantele furajere, rapita , mazarea si lucerna. Fermierii se pregatesc pentru recoltarea orzului si orzoaicei. Miristea eliberata se pregateste si se insamanteaza cu cu culturi succesive (culturi pentru boabe sau legume.) Se…

Mai mult...

Speranta nu costa

Am asistat pana mai zilele trecute la un adevarat maraton politic ce se repeta la fiecare patru sau cinci ani. Mi-as fi dorit ca pentru spatiul rural politicienii sa abordeze probleme reale ale satului, ale agriculturii, candidatii sa vina cu solutii pentru ca taranul roman sa produca mai mult, cu costuri mai mici, sa ofere conditii pentru crearea de plus-valoare in fiecare localitate. S-au promis si de aceasta data strazi asfaltate, taxe mici, biserici multe si locuri…

Mai mult...

Pomicultura in luna iunie

In aceasta perioada, la toate speciile apar cele mai pagubitoare boli. La semintoase ne confruntam cu rapanul si fainarea, care pot fi tratate folosind alternativ la zece zile produs pe baza de Difenoconazol -0,15 la suta, Boscalid + Piraclostrobin – 0,015 la suta, Tiofanatmetil -0,07 la suta. La samburoase avem de-a face cu boli criptogamice si fiziologice, cum sunt monilioza, ciuruirea micotica si ciuruirea bacteriana. Este recomandat ca dupa fiecare ploaie sa efectuam tratamente cu produse pe…

Mai mult...

Fotbal: Baraj Juniori A1 – faza zonala

CS Barcau Nusfalau spera in calificare Sambata, ora 17.30, Stadionul „Nicolae Mandel” din Nusfalau: CS Barcau Nusfalau – Kinder Junior Paleu Formatia de pe Valea Bar-caului a castigat de o maniera categorica titlul la juniori A1 si astfel a obtinut calificarea mai departe. Pentu accederea la faza zonala este nevoie de disputarea unui meci de baraj, programat in doua manse. Adversara echipei noastre provine din judetul Bihor, este vorba de Kinder Junior Paleu. Prima mansa a avut…

Mai mult...

Minifotbal: Cupa Romaniei

Duminica au loc finalele Campioana judeteana de minifotbal se cunoaste de cateva sapatmani, iar duminica urmeaza sa se stie si castigatoarea Cupei Romaniei. Va fi o zi plina de evenimente la Baza Sportiva Onix Traian, urmand a avea loc festivitatea de premiere a tuturor echipelor. Vor fi premiate echipele de pe podium, golgeterii din fiecare competitie, arbitrii, portarii, echipele fair-play si se vor acorda multe premii. De la ora 18.00 va avea loc finala pentru locurile 3…

Mai mult...

CUPA FC ZALAU PROGRAMEAZA EDITIA A IV-A

Sambata si duminica va debuta editia a IV-a a Cupei FC Zalau, care va avea loc pe durata a doua zile. Competitia re-zervata copiilor si juniorilor va alinia la start 33 de echipe, printre care se numara cluburi galonate de copii si juniori din tara, cum ar fi: U Cluj, Gloria Bistrita si CFR Cluj. Intrecerea se va derula la cinci ca-tegorii de varsta (1997, 1999, 2001, 2003 si 2004), iar locatiile pe care se vor desfasura…

Mai mult...

Flacara Halmasd rateaza promovarea in Liga a III-a

Flacara Halmasd – Plimob Sighetu Marmatiei 1-2 Au marcat: Adrian Gheti (‘57), respectiv Raul Novoselensky (‘4) si Cristian Layis (‘89) Devenita campioana judetului Salaj, Flacara Halmasd a obtinut dreptul de a reprezenta judetul la barajul de promovare in Liga a III-a. Adversara echipei noas- tre a fost Plimob Sighetu Marmatiei, castigatoarea Ligii a IV-a in judetul Maramures. Meciul in care era in joc promovarea in cel de-al treilea esalon s-a jucat miercuri dupa amiaza pe o caldura…

Mai mult...

CS Remat va intalni SCM Craiova, in prima etapa a noului sezon

Nou-promovata Phoenix Simleu Silvaniei va debuta in prima liga cu Dinamo, sub poalele Magurii! Chiar daca noul sezon la volei masculin va incepe pe data de 6 octombrie, oficialii Federatiei Romane de Volei, au stabilit programul com-petitional. In urma tragerii la sorti, campioana Romaniei, Remat Zalau se va duela in prima etapa cu SCM Craiova, intr-un meci ce va avea loc la Craiova. Primul derby pentru gruparea zalauana se va consemna in etapa a III-a, cand Adrian…

Mai mult...