Grevă la CUPROM

Muncitorii sunt nemulţumiţi că societatea refuză să prelungească contractele colective de muncă şi să le plătească anumite prime şi sporuri. Angajaţii Cuprom SA din cadrul sindicatului „Elcond” Zalău au organizat ieri o grevă de avertisment. Sunt nemulţumiţi că de la inceputul anului nu le-au mai fost acordate drepturile prevăzute in contractul colectiv de muncă. Mai mult de atat, societatea refuză să intocmească un nou contract colectiv de muncă pentru angajaţi, deşi legea o obligă la acest lucru.…

Mai mult...

”Tăramul ingerilor”

Mulţi dintre semenii noştri impărtăşesc părerea conform căreia in ţara asta nu se mai poate face nimic constructiv, că nimeni nu poate opri furtul, corupţia evaziunea. Mulţi se simt oarecum frustraţi şi incearcă să se resemneze cat pot, alţii simt cum nivelul stresului le creşte de la o zi la alta. Criza, controale peste controale, mici afaceri care nu mai merg, venituri in scădere faţă de ratele bancare, care răman constante, reprezintă o mulţime de cauze care…

Mai mult...

Sfarşit de săptămană dominat de ”duelul” dintre ZALĂU şi BAIA MARE

SAMBĂTĂ este ziua VOLEIULUI! Primii care vor intra in focul luptei sunt voleibaliştii. VOLEI (m) – div. A2: CSS REMAT II Zalău – CSS 2 UKRO Baia Mare Meciul dintre cele două echipe va incepe de la orele 12,00, in Sala Sporturilor din Zalău şi face parte din etapa a IV-a a Seriei de Nord-Vest. La fileu se vor afla două echipe ambiţioase, care n-au cunoscut infrangerea in primele trei etape. Elevii antrenorului Dan Predescu, CSS REMAT…

Mai mult...

”Duelul” la nivel inalt dintre Zalău şi Baia Mare continuă duminică, cu handbal (F)

HC ZALĂU – HCM Ştiinţa Baia Mare De la orele 11,00, duminică, in Sala Sporturilor din Zalău intalnire de gradul „0” dintre HC ZALĂU şi HCM Ştiinţa Baia Mare. După cum se ştie, echipa din Baia Mare a pierdut şansa intrării in cupele europene in ediţia trecută de campionat in disputa directă cu HC Zalău, ceea ce creşte cota de rivalitate dintre cele două echipe. Recent, echipa din Baia Mare a mai avut o pierdere, prin plecarea…

Mai mult...

Lupte libere – CN, echipe cadeţi

CSM ZALĂU luptă spre turneul final Vineri vor sosi la Zalău sportivi de la cluburi din Hunedoara, Deva, Tg. Mureş, Steaua Bucureşti, Odorheiu Secuiesc, Petrila, cărora li se vor alătura, cu şanse la locul III, de calificare, elevii pregătiţi de Ciprian Stanciu, de la CSM Zalău. Intrecerile vor avea loc sambătă, de la orele 9,00, in Sala de sport de la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău. Adversarele directe pentru locul III, pentru zălăuani, sunt cadeţii de la…

Mai mult...

Fotbal – Liga a III-a

Zălăuanii pot obţine maxim de puncte FC ZALĂU- FC Cisnădie In meciul de astăzi, de la ora 15,00, de pe Stadionul Municipal din Zalău, elevii antrenorului Marius Paşca pornesc ca mari favoriţi la caştigarea celor trei puncte puse in joc. Intalnesc o echipă aflată abia pe locul 12, din 15. Zălăuanii trebuie să iasă din pasa neagră indeosebi in ceea ce priveşte faza de atac, care in 7 etape abia au reuşit să inscrie 7 goluri. Apreciem…

Mai mult...

Fotbal- Liga a II-a

Şimleuanii se vor deplasa la Rm. Valcea CSM RM.Valcea- FC Silvania Şimleu Silvaniei Meciul va avea loc sambătă, de la orele 11,00, pe Stadionul „1 Mai”. Intalnirea este intre două echipe aflate in suferinţă in această ediţie de campionat, FC Silvania pe locul 13, imediat deasupra liniei de retrogradare, CSM Rm. Valcea pe următorul loc, 14, primul loc retrogradabil.

Mai mult...

Cat timp poţi păstra alimente in congelator?

Cand vine vorba de prepararea mancărurilor acasă, congelatorul este indispensabil. Mulţi dintre noi ştim doar ceea ce companiile producătoare ne spun, şi anume că alimentele pot fi conservate pe o perioadă nelimitată. Dar asta nu inseamnă şi că textura şi gustul vor rămane la fel. Perioada de congelare recomandată pentru diverse alimente: bacon: 1-2 luni; blatul prăjiturilor: 3 luni; carnaţi: 1-2 luni; carne tocată: 3-4 luni; carne crudă de porc/vită: 4-12 luni; fructe: 8-12 luni; legume: 8-12…

Mai mult...

Atenţie de unde cumpăraţi medicamente!

100 milioane de euro ajung pe piaţa medicamentelor contrafăcute din Romania! Vorbim despre o piaţă ilegală, in continuă creştere, care ameninţă sănătatea celor care işi comandă tratamentele pe internet, după ureche, şi nu din farmacii, cu reţete stricte, Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.In Romania, cele mai multe pastile contrafăcute descoperite au fost cele pentru disfuncţii erectile, pentru slăbit, dar şi antibiotice cu spectru larg şi calmante puternice. Toate se găsesc pe internet sau se vand la vedere,…

Mai mult...

Semănatul graului, in intarziere

Perioada optimă de insămanţare a graului, secarei de toamnă şi triticalelor se apropie de sfarşit. Specialiştii consideră că din punct de vedere calendaristic 25 octombrie ar fi ultima zi a perioadei optime. Bineinţeles aceste estimări sunt relative, totul depinde de temperatură. O temperatură de 10-13 grade Celsius este considerată numai bună pentru a arunca sămanţa sub brazdă. Sub 6 grade Celsius n-ar fi indicat semănatul graului. Numai că nu intotdeauna condiţiile agrometeorologice se potrivesc cu gandurile ţăranului.…

Mai mult...

Cum ar fi de am fi altfel?

Mă gandesc şi iar mă gandesc la ce am fost şi ce suntem, dar mai cu seamă la ce ar trebui să fim. Mă gandesc şi mă intreb cum de batem pasul pe loc, ba mai mult mergem inapoi, cată vreme ne-a hărăzit Cel de Sus cu de toate. Numai că Dumnezeu iţi dă dar nu-ţi pune şi in traistă. De douăzeci de ani se tot vorbeşte de programe şi reforme. Numai că toate, sau aproape toate…

Mai mult...

AGRIJ – comuna innoirilor

Comuna Agrij are in componenţă doar două sate – Agrij, reşedinţa de comună şi Răstolţul Deşert. Populaţia ei numără 1428 de locuitori, din care 475 sunt de etnie romă. Suprafaţa totală a comunei este de 3300 hectare: 57 ha, intravilan şi 2243 ha, extravilan. In comună există două şcolli şi două grădiniţe. Activităţile economice se derulează in domeniile cultivării plantelor, zootehniei, pomiculturii, comerţului şi cel al prestărilor de servicii. Printre obiectivele turistice ale zonei se numără: situl…

Mai mult...

Infiinţarea plantaţiilor anuale de căpşuni

Abordăm in randurile de mai jos problema infiinţării plantaţiilor de căpşuni fiindcă mai mulţi cititori ai suplimentului nostru ne-au solicitat detalii despre această plantă şi fiindcă in această perioada se poate recolta materialul săditor pentru infiinţarea plantaţiilor anuale. Specialiştii au demonstarat că este mai rentabilă cultura anuală de căpşuni decat cea multianuală. In sistemul de cultură anuală căpşunul se plantează vara, in iunie-iulie, utilizand stoloni refrigeraţi. In primăvara anului următor, plantele rodesc abundent, după care se defrişează.…

Mai mult...

Cum obţinem un lapte de calitate?

Dacă dorim să obţinem un lapte de calitate, la nivelul standardelor europene trebuie să respectăm o serie de condiţii. Pe această temă am avut o discuţie cu dl. ing. Ioan Cherecheş, doctor in zootehnie din cadrul Unităţii de Ameliorare şi Reproducţie in Zootehnie Sălaj. -D-le Cherecheş, care sunt condiţiile esenţiale pentru a obţine un lapte de calitate? -Trei condiţii ar fi de bază şi anume: să reducem la minimum conţinutul laptelui in microbi; să reducem numărul sferturilor…

Mai mult...

Info

Grau şi porumb la export Ministrul Agriculturii a anunţat recent că Romania va exporta in acest an peste două milioane de tone de grau şi o cantitate similară de porumb, la preţuri pe tonă cuprinse intre 180 şi 240 de euro. Din datele prezentate reiese că Romania va exporta porumb de peste 360 de milioane de euro şi grau in valoare de peste 420 milioane de euro. Anul trecut ţara noastră a importat 628.000 de tone de…

Mai mult...

Să ne păzim grădina

Lunile octombrie şi noiembrie deschid practic sezonul rece. Odată ce toamna s-a instalat apare „răul de stagiune” şi pentru plantele noastre. La plantele ornamentale se poate observa o reluare a aşa numitei „stări albe de rău”, adică formarea unei patine albicioase tipice pe frunze şi pe ramuri. Planta va avea acum nevoie de un tratament cu soluţie pe bază de sulf. Coniferele pot fi atacate de o specie de omidă a pinului. Pentru combaterea ei se utilizează…

Mai mult...

Trei leacuri pentru ficat

Datorită unei nutriţii necorespunzătoare dar şi a altor factori, adesea ficatul nostru oboseşte. In următoarele randuri vă prezentăm cateva dintre modalităţile naturiste prin care puteţi asigura o bună funcţionare a lui. Hreanul a fost folosit apropape dintotdeauna pentru tratarea afecţiunilor ficatului. Primăvara se folosesc florile de hrean care trebuie puse timp de zece zile la macerat in 500 mililitri de ţuică.. Se consumă trei liguri pe zi inaintea fiecărei mese. Toamna putem folosi rădăcinile hreanului. Este recomandat…

Mai mult...

Estimări agrometeo – vremea in noiembrie şi decembrie

Luna noiembrie işi va păstra caracteristicile de toamnă, in prima decadă. Maximele vor depăşi 20 de grade, in timp ce mercurul termometrelor ar putea ajunge la minus zece grade noaptea, mai ales in depresiuni. Spre finalul lunii va cădea lapoviţă şi ninsoare, iar in nopţile senine temperaturile vor scădea sub zero grade chiar şi in zonele de podiş şi campie. In decembrie vom avea parte de viscole şi de ceaţă persistente mai multe zile la rand. Nopţile…

Mai mult...

Populare cu puiet de peşte

La inceputul acestei săptămani Asociaţia Judeţeană de Vanătoare şi Pescuit Sportiv a populat lacul de la Varşolţ cu 1.100 de kilograme de puiet de peşte. Din informaţiile primite de la Stelian Mureşan, secretarul asociaţiei afăm că puietul este de crap oglindă şi crap cu solzi, achiziţionat din Ungaria cu 13 lei kilogramul şi indeplineşte toate condiţiile sanitare-veterinare.

Mai mult...