Grau şi porumb la export
Ministrul Agriculturii a anunţat recent că Romania va exporta in acest an peste două milioane de tone de grau şi o cantitate similară de porumb, la preţuri pe tonă cuprinse intre 180 şi 240 de euro. Din datele prezentate reiese că Romania va exporta porumb de peste 360 de milioane de euro şi grau in valoare de peste 420 milioane de euro. Anul trecut ţara noastră a importat 628.000 de tone de grau şi a exportat 2,3 milioane de tone. „Orzul va merge şi el la export, probabil că se va exporta in continuare ulei şi şrot de floarea soarelui. Se exportă foarte bine şi rapiţa” a adăugat ministrul.
Nu există motive de scumpire a alimentelor
Culiţă Tăraţă, Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu, cei mai mari moşieri ai ţării, care exploatează impreună aproape 200.000 de hectare de teren agricol, spun la unison că anul agricol 2010 a fost cel mai bun şi că nu există motive ca producătorii de alimente să scumpească mancarea. Producătorii de alimente anunţau scumpiri de 10-25 la sută ale mancării in perioada imediat următoare. Ce va fi vom vedea!
Lucrările care nu pot fi cofinanţate vor fi reziliate
Acele lucrări care nu mai pot fi cofinanţate de către firmele private contractante vor fi reziliate, a anunţat ieri premierul Emil Boc. Acesta s-a intalnit la Ministerul Agriculturii cu reprezentanţă ai băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a Romaniei pentru a discuta modalităţile de deblocare a creditării in agricultură. La finalul discuţiilor, şeful Guvernului a arătat că una dintre problemele identificate este aceea că in 2008 firmele nu erau obligate să prezinte băncilor scrisori de confort sau declaraţii pe propria răspundere pentru a obţine credite destinate agriculturii, dar mulţi dintre contractori sunt in prezent in imposibilitatea de a mai asigura cofinanţarea acestor proiecte. Totuşi contractorii sunt de părere că băncile au retricienţă să acorde credite agricultorilor, atata timp cat ştiu că Guvernul le calcă pragul de mai multe ori pe lună.
Prelungiri de termene
Persoanele fizice cu activităţi in agricultura ecologică, care işi schimbă forma de organizare trebuie să solicite reinregistrarea activităţii pană la data de 25 octombrie, conform unui ordin al ministrului Agriculturii. Termenul pană la care beneficiarii pot solicita organismelor de inspecţie şi certificare eliberarea unor cetrificate de conformitate a fost prelungit de la 15 august la 29 octombrie. Mai mult şi termenul pentru controlul la faţa locului a fost prelungit de la 15 octombrie la 15 noiembrie.