Comuna Cuzăplac este situată in partea de sud a judeţului Sălaj, in depresiunea Almaş. In componenţa ei intră satele: Cuzăplac – centrul de comună, Petrindu, Tămaşa, Gălăşeni, Mierţa, Ruginoasa, Stoboru, Cubleşu şi cătunul Bozolnic. Suprafaţa comunei este de 10.915 hectare, din care intravilan 360 ha şi 10.554 ha extravilan. Populaţia număra, la ultimul recensămant, 2049 locuitori, iar gospodăriile sunt in număr de 1300. Activităţi specifice: agricultură, creşterea animalelor, expoatarea nisipului caolinos şi alabastrului. Obiective turistice, inscrise pe site-ul primăriei: Biserica reformată din piatră din Petrindu, Biserica ortodoxă din lemn din Cubleşu – monumente istorice, Bisericile ortodoxe din Tămaşa şi Petrindu şi Pensiunea Magnolia din Petrindu.
Agenda realizărilor din ultimii ani
Urmare a implementării unor proiecte agenda ultimilor ani cuprinde o serie de realizări la nivelul satelor comunei Cuzăplac. Drintre cele mai importante, primarul Mircea Pop a nominalizat: reabilitările de drumuri şi uliţe pe 17 km, cu strat dublu bitumino, pe drumul comunal intre Cuzăplac şi Cubleş şi pe unele uliţe in Cuzăplac, Tămaşa şi Petrindu; reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII din centrul de comună, de la fundaţie, pană la acoperiş, şi acesta fiind programat pentru inlocuire; la acest local, pe langă schimbarea ferestrelor şi uşilor vechi cu altele noi, din tamplărie PVC, cu geam termopan, s-a realizat alimentarea cu apă, incălzirea centrală şi grupurile sociale de interior, executandu-se, bineanţe-les, şi zugrăvelile, precum şi montarea pardoselilor noi; modernizarea Dispensarului uman, cu fonduri de la Consiliul judeţean şi de la bugetul local, prin lucrări identice cu cele de la şcoală; de menţionat că in incinta dispensarului, pe langă cabinete, sala de aşteptare, baie şi grup social a fost amenajată şi locuinţa pentru medic; infiinţarea Centrului de copii din Petrindu, fondurilor guvernamentale, adăugandu-se şi unele de la bugetul primăriei; centrul a fost amenajat intr-o clădire veche, are personal propriu şi de el beneficiază un număr de 30 de copii din familii mai puţin instărite, ei servind aici zilnic două mese; reabilitarea, din fonduri primite de la Ministerul Invăţămantului, a şcolii şi grădiniţei din Petrindu la interior, lucrările de exterior, urmand a fi executate in scurt timp; lucrări de reparaţii şi modernizări la căminele culturale din Tămaşa şi Petrindu, cu bani din venituri proprii; asfaltarea drumului comunal Petrindu – Gălăşeni, pe o distanţă de 3 km, fondurile de 6 miliarde lei vechi fiind obţinute prin H.G. 577.
Primar la 23 ani, de … 20 de ani
Chiar dacă nu e vorba despre o formulă din domeniul integramelor, vă vom ajuta, totuşi, să o descifraţi. Mircea Pop a ajuns pentru prima oară primar al comunei Cuzăplac la 28 decembrie 1989, pe cand avea doar 23 de ani. Au trecut de atunci peste 20 de ani şi comuna Cuzăplac il are in frunte tot pe Mircea Pop, care s-ar putea spune că se află la cel de-al 6-lea mandat consecutiv, dacă luăm in considerare şi perioada 1989 – 1992.
„Este vorba de un …record la nivel de judeţ?” „Nu ştiu, eu nu mă omor după recorduri, ne spune cu modestie in glas primarul din Cuzăplac. Se pare insă că după calcule aşa ar reieşi. Iar dacă oamenii m-au ales de atatea ori, inseamnă nu numai că au avut incredere in mine, ci şi că eu nu i-am dezamăgit. M-aţi intrebat care ar fi explicaţia alegerii mele de atatea ori in funcţia de primar. Cred că ar fi două la număr. Prima, receptivitatea şi solicitudinea mea faţă de problemele oamenilor, in toţi anii de cand sunt primar străduindu-mă ca nici un cetăţean să nu fie nemulţumit de decizia pe care am luat-o, iar a doua este susţinută de acţivitatea de intocmire şi implementare a proiectelor aducătoare de fonduri pentru comună. Tehnician veterinar la bază, cum se spune, primarul Mircea Pop a absolvit, de-a lungul anilor, o serie de cursuri, in domeniul administraţiei, managementului proiectelor etc., dar ne-a mărturisit că, totuşi, „cea mai bună şi mai importantă şcoală este cea a vieţii.” Ei bine, in pofida faptului că abia a implinit 45 de ani şi conduce destinele unei comune de peste 20 de ani, Mircea Pop a dovedit, cu varf şi indesat, de nenumărate ori, că a promovat cu note maxime examenul şcolii vieţii. Cartea de vizită a acestui destoinic şi apreciat primar mai cuprinde şi alte trei funcţii : este vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Sălaj a PSD, partid din care face parte din 1992, viepreşedinte al Asociaţiei comunelor Sălaj şi preşedinte al Asociaţiei judeţene a crescătorilor de bovine Sălaj, el insuşi fiind unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din judeţ.
Depus, aprobat, pe cand şi finanţat?
Primăria comunei Cuză-plac are un număr de proiecte care insă, cu toate că au fost declarate caştigătoare, nu pot fi puse in lucru din cauză că n-au şi finanţarea aprobată. Este cazul proiectului depus pe H.G. 577 pentru asfaltarea drumului comunal Cuzăplac – Mierţa, pe o lungime de 4 km şi a celui care are ca obiect realizarea canalizării şi a unei staţii de epurare in satul Cuzăplac. Proiectul, depus prin FEADR, pe măsura 3.2.2., a fost declarat caştigător, dar fără finanţare. ^E la fel ca la unele facultăţi, după examenele de admitere : a reuşit fără loc, incearcă a glumi primarul Pop. Noi, insă, nu ne-am pierdut speranţa şi cred că in 2011 vom primi aprobarea pentru finanţare. Proiectul nostru a intrunit 64 de puncte, iar după ultimele informaţii, se pare că toate proiectele cu peste 60 de puncte vor primi şi fondurile. ^ Tot in categoria proiectelor depuse, dar care n-au incă finanţarea, intră şi cel pentru construirea unui cămin cultural nou in Cuzăplac. Una din dorinţele de suflet ale primarului Mircea Pop este continuarea asfaltării drumului judeţean Petrindu – Aghireş ( jud. Cluj) pe cei 2,5 km care au mai rămas neasfalataţi. Acest drum este foarte important, distanţa faţă de municipiul Cluj-Napoca şi faţă de noua Autostradă A 3, reducandu-se pentru toţi cei ce vor circula pe această rută cu circa 25 km.
Apă la robinet pentru gospodăriile din 4 sate
Unul dintre cele mai importante proiecte implementate in comuna Cuzăplac este cel prin care s-a realizat aducţiunea de apă in patru sate ale comunei – Gălăşeni, Petrindu, Cuzăplac şi Tămaşa. Proiectul, finanţat de Banca Mondială a presupus construirea a două bazine de 250 şi 200 m.c., captarea a 4 izvoare, realizarea a două staţii de filtrare şi tratare a apei cu raze ultraviolete şi montarea conductei de aducţiune pe un traseu de 17 km. „Din cei 24 miliarde lei vechi, valoarea totală a proiectului, 20 % au fost asiguraţi prin contribuţia Primăriei din localitatea Allten – Olanda, in baza unui parteneriat public dintre administraţia comunei Cuzăplac şi cea din Allten, incheiat strict pentru realizarea proiectului, a precizat primarul Mircea Pop. De acest proiect beneficiază circa 85 % din gospodăriile celor 4 sate, iar numărul abonaţilor este de 1200. Sistemul de alimentare cu apă este administrat de primărie, in cadrul căreia am infiinţat, de altfel, un serviciu specializat”, a adăugat primarul din Cuzăplac.