Odată cu venirea primăverii, petrecem mai mult timp liber în natură, ceea ce este extrem de benefic pentru sănătatea noastră.Totodată, însă, petrecerea timpului în spații verzi precum în pădure, în parc sau chiar în grădină, ne expune unui pericol la care poate nu ne gândim – mușcăturile de căpușe. Înțepăturile de căpușe sunt frecvente, cu prepoderență în lunile mai-iulie. Căpușele mai pot fi aduse în casă sau grădină de animalele de companie care aleargă prin iarbă.

Căpușele sunt insecte mici, parazite, înrudite îndeaproape cu păianjenii. Cresc în 4 etape: ouă, larve, nimfe și adulți, și în fiecare etapă de creștere se pot atașa de oameni sau de animale, pentru a se hrăni cu sânge. Mușcăturile produse de marea majoritate a căpușelor nu prezintă pericol, însă unele pot fi purtătoare ale unor boli foarte grave, care debutează cu o varietate de simptome, de obicei în primele săptămâni de la incident. Căpușele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni, care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, precum boala Lyme (nu toate căpușele transmit boala Lyme) sau encefalita de căpușe. Important de știut este faptul că, dacă se reușește îndepărtarea insectei în primele 24 de ore de la producerea mușcăturii, se reduc considerabil șansele de a face boala Lyme.

Mușcăturile căpușelor sunt nedureroase și tocmai de aceea mulți oameni tind să nu sesizeze că sunt gazde până în momentul în care încep să apară simptomele. Pentru îndepărtarea căpușelor poți folosi o pensetă, cu care să apuci ferm insecta. Nu se apucă de corp, ci se trage cu o mișcare continuă de capul căpușei, pentru a o scoate. Dacă se apasă pe corpul acesteia, există riscul ca, prin strânsoare, căpușa să lase mai multe bacterii în sângele persoanei mușcate. Se recomandă ca procedura de extragere să fie realizată de către un cadru medical, într-o unitate spitalicească.

Pentru a preveni mușcăturile de căpușe, folosește un spray repelent, înainte să ieși din casă. Chiar dacă ai pantaloni lungi, aplică acest produs care ține insectele la distanță, pe glezne. Apelează periodic la o firmă specializată în dezinsecții, pentru eliminarea căpușelor din grădina ta. De asemenea, aplică un strat de permetrină pe încălțări, pe corturi, pe obiectele folosite și chiar și pe haine, atunci când ieși în natură. Permetrina este o substanță insecticidă care ucide căpușele, dar și alte insecte. O altă modalitate de a te feri de căpușe este aceea de a-ți verifica animalele de companie (cîinii și pisicile) cu regularitate, fiind expuse mușcăturilor de insecte deoarece petrec mult timp în zone verzi. Apelează așadar la ajutorul unui medic veterinar care îți va oferi soluții care vor ține căpușele departe de pielea amicului tău necuvântător.

Cea mai eficientă metodă de prevenție este să îți acoperi pielea.Când petreci timp în pădure sau la munte, în locuri care abundă în vegetație, asigură-te că îți acoperi corpul cât mai bine cu haine, pentru a reduce riscul de a te pricopsi cu una sau mai multe mușcături de căpușe. Poartă haine deschise la culoare, pentru a identifica mai ușor căpușele care se cațără pe ele.

Având în vedere că nicio metodă de protecție împotriva acestor insecte nu este infailibilă, se recomandă ca, la sosirea acasă, să te verifici cu atenție din cap până-n picioare și să cercetezi bine inclusiv pielea și părul copiilor și ale animalelor de companie, de asemenea, după ce ați petrecut timp la iarbă verde.