Planta de ficus, ce exista în peste 800 de specii, poate fi descrisă ca o plantă viguroasă, lemnoasă cu frunze mari, în formă de elipsă, de culoare verde închis, uneori cu striații cu tentă galbenă. Păstrarea unor specii de ficus în casă poate fi un beneficiu asupra sănătății, deoarece această plantă poate filtra în mod eficient poluanții emanați de covoare și mobilă, printre care benzenul și formaldehida. Frunzele unui ficus sunt foarte delicate, iar lumina și căldura le pot arde.

Un ficus o să fie mulțumit dacă primește lumină dimineața, iar după prânz rămâne în umbră. Dacă lumina nu pune mari probleme, apa este o chestiune complicată. Pe de o parte, solul nu trebuie să rămână uscat pe o lungă perioadă de timp, pe de altă parte planta are nevoie de apă, dar atenție, excesul de umiditate poate afecta ireversibil rădăcinile. Echilibrul înseamnă o udare după nevoile plantei. Verifică dacă planta are nevoie de apă prin atingerea solului cu degetul și puneți apă doar dacă nu simțiți umezeală la atingere.

Atunci când este cultivat în ghiveci, drept plantă de apartament, din cauza condițiilor din casă ficusul se adaptează și nu trece de doi sau trei metri înălțime. Ficusul are în general o singură tulpină dreaptă, cu frunze mari, rotunjite, de 30 de centimetri lungime și culoare verde închis pe partea superioară și roșcat pe cea inferioară. Lăstarii terminali sunt înfășurați într-o bractee cu tentă roz. Există mai multe varietăți de ficus, Ficus Elastica Decora, Rubra,Tricolor sau Schrijverieana.

Ficusul este sensibil la frig și are nevoie de temperaturi de peste 12-15 grade Celsius. În perioadele calde, ghiveciul cu ficus poate fi mutat afară, însă trebuie ferit de razele soarelui. Atunci când vă hotărâți să mutați planta pe balcon sau în grădină, este recomandat să faceți acest lucru treptat, așteptând ca diferența de temperatură de la zi la noapte să nu fie mai mare. Perioada cea mai bună pentru mutarea plantei în exterior este sfârșitul primăverii, spre începutul verii.

De asemenea, din luna aprilie și până în septembrie, ficusul se udă cu regularitate, solul trebuind să rămână în cea mai mare parte a timpului uscat. Udarea se face cu apă la temperatura camerei, preferabil dimineața. Aveți grijă la udarea lui căci dacă este în exces faceți rău plantei, care-și va pierde frunzele. Odată cu venirea toamnei, se va uda mai rar. Ficusul nu este un iubitor al climei uscate și de aceea este recomandat ca frunzele sale să fie cât mai des pulverizate cu apă demineralizată pentru a se evita formarea de pete. În ceea ce privește pământul din ghiveci, în acest caz se va folosi un substrat bogat în substanțe organice, bine drenat.

Transplantarea plantei se realizează cel mai bine primăvara, la interval de doi ani, până când planta devine destul de mare, după care se evită, pe cât posibil,această operațiune. Din acest motiv, este recomandată folosirea unui ghiveci cât mai mare cu putință. Corectarea înălțimii și stimularea ramificației se fac prin tăieri executate în luna martie.O dată la 3 săptămâni, ficusul trebuie toaletat prin ștergerea frunzelor de praf, cu o cârpă umedă. O operațiune pe care o faceți cu plăcere, pentru că verdele frumos și lucios al frunzelor este cartea sa de vizită. Odată cu această procedură de curățare, se vor îndepărta și frunzele uscate sau îngălbenite de pe tulpină.

Dacă observați că frunzele ficusului dumneavoastră se îngălbenesc, atunci trebuie să știți că este un semn că planta suferă din cauza lipsei de azot, fosfor sau potasiu. Pentru a remedia acest aspect, aceste îngrășăminte minerale vor fi administrate plantei prin dizolvarea în apă, tratament care se va aplica o dată la 2-3 săptămâni. Bolile care pot apărea la ficusul nostru le vom trata cu fungicide găsite în fitofarmacii, iar dăunătorii îi vom îndepărta cu insecticide.