Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT) a deschis cererea de candidaturi 2021 pentru programul EIT Jumpstarter. Este vorba despre o competiţie europeană unică şi un program de formare care ajută la dezvoltarea celor mai promiţătoare şi inovatoare idei de afaceri din toată Europa, un program foarte selectiv, competitiv, iar participarea la acesta deschide porţile către pieţele europene şi conectează cele mai bune echipe cu mari parteneri industriali ai comunităţilor EIT precum GE Healthcare, Siemens, Philips, Roche, Bosch, Nestle, Pepsico şi Maspex.

Programul vizează persoane care fac parte dintr-o echipă de proiect ştiinţific, inovatori, oameni de ştiinţă, doctoranzi sau masteranzi care au o idee de produs sau serviciu pentru a perturba pieţele existente în sectoarele sănătate, agroalimentar, materii prime, energie, mobilitate urbană sau sectoare de producţie, care doresc să-şi scoată ideea din laborator şi să o aducă pe pe piaţă.

România se numără pe lista țărilor eligibile, astfel că, pe parcursul programului de 8 luni, cei interesaţi vor găsi şi valida cel mai bun model de afaceri pentru ideea lor inovatoare. Cursurile se bazează pe metodologia „lean start-up” din Silicon Valley, transpusă în mediul european, mai precis: cum să fie îmbunătăţită afacerea, segmentarea pieţei, valoarea clienţilor, importanţa datelor financiare, elementele de bază ale investiţiilor, elementele de bază juridice.

Se va acorda asistenţă pentru călătorii şi cazare în timpul programului, iar cele mai bune echipe din fiecare categorie vor avea şansa de a câştiga un premiu în valoare de 10.000 EUR.

EIT face parte integrantă din programul european „Orizont 2020”, progra mul-cadru de cercetare şi inovare al Uniunii Europene, şi are un rol foarte important în sprijinirea obiectivelor UE de a crea o creştere economică durabilă şi locuri de muncă, ajutând antreprenorii şi inovatorii să-şi transforme cele mai bune idei în produse şi servicii utile Europei.

Institutul susţine ideile noi, reunind „triunghiul cunoaşterii integrate” (KIT) format din întreprinderi, universităţi şi centre de cercetare de vârf, pentru a crea parteneriate transfrontaliere dinamice, numite Comunităţi de cunoaştere şi inovare (KIC). KIC-EIT creează şi găsesc soluţii inovatoare la provocări majore ale societăţii în domenii precum: energia, clima, sănătatea, materiile prime, digitalizarea şi hrana.

Termenul limită pentru trimiterea ideilor de afaceri este 16 aprilie, ora 23:59 CET. Selecţia de idei şi invitaţia pentru bootcampuri sunt programate pentru 16 mai. Bootcamp-urile vor avea loc online, în iunie, instruiri comune locale în septembrie, iar marea finală în luna noiembrie.

Aplicaţiile pot fi înregistrate pe pagina web: https://apply.eitiumpstarter.eu/