O ampla desfasurare de forte a avut loc ieri dimineata in Zalau, in timpul exercitiului de alarmare publica in cazul unui accident major cu substante periculoase in zona industriala a orasului. S-a verificat si executat planul intern de urgenta al OMV Petrom, punct de lucru Depozit Rezerva de Stat, de pe strada Lupului. Angajatii OMV Petrom au desfasurat o simulare de situatie in care au fost semnalate scurgeri de motorina in cuva de retentie a unuia din cele patru bazine din incinta depozitului.

Bazinele OMV „au fost stinse” ieri dimineata
Exercitiul de alarmare publica in cazul unui accident major in care sunt implicate substante periculoase a inceput ieri dupa ora 10:30, cand OMV Petrom a dat tonul alarmei publice in incinta depozitului Rezervelor de Stat. De aici, alarmele au pornit in scurt timp in tot orasul. Au fost alertate toate unitatile care trebuie sa intervina in caz de dezastre in Zalau. Pompierii au sosit primii cu cinci autospeciale cu apa si spuma cu care au incercat sa stinga presupusul incendiu din pe-rimetrul depozitului OMV. Pompierii salajeni au conectat furtunurile la reteaua de apa si au intervenit prompt pentru stingerea „focului” la bazinele cu motorina. Dupa interventia acestora, la depozitul OMV s-au deplasat patru echipaje SMURD care au preluat pompierii deja contaminati cu substante periculoase. Acestia au fost transportati cu targa intr-un cort de triaj, in imediata apropiere a depozitului, unde au primit primele ingrijiri medicale, inainte sa fie preluati de ambulante. Intre timp, si-au facut aparitia si jandarmii salajeni, care au primit ordine sa vegheze pentru respectarea unui climat de ordine publica, ce se impune in cazul unei alarme de dezastru.
Pe durata desfasurarii exercitiului de alarmare publica, angajatii structu-rilor specializate pentru situatii de urgenta au explicat participantilor etapele si procedurile de actiune in cazul unei contaminari cu substante periculoase. Gavrila Ghile, seful Serviciului Protectie, Pregatire si Educatie Preventiva a Populatiei a oferit lamuriri cu privire la principalele masuri de si-guranta ce se impun intr-o astfel de situatie. Gavrila Ghile a spus ca cel mai important lucru este prevenirea exploziei la vreunul din cele patru bazine din incinta depozitului OMV. Focul poate fi inabusit, daca se actioneaza rapid.
Bazinele din Rezerva de Stat a Zalaului au o capacitate de 10.000 de metri cubi fiecare, echivalentul a 200 de vagoane. Curiosi, cu mainile la spate sau impreunate la san, putinii oameni prezenti la simularea in caz de dezastru au privit la eforturile pe care le-au depus in special pompierii si ambulantierii pentru evacuarea, tratarea si transportarea persoanelor afectate de substante periculoase.
Principalul scop al simularilor de ieri dimineata a fost exersarea actiunilor intreprinse de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta (CLSU), precum si urmarirea modului de comportare a populatiei in cazul producerii unui accident chimic. Exercitiul de alarmare publica a vizat indeplinirea mai multor obiective, dintre care cele mai importante au fost urmatoarele: verificarea viabilitatii pla-nului de instiintare-alarmare in Zalau, perfectionarea deprinderilor autoritatilor locale in luarea deciziilor si rezolvarea situatiei de urgenta, precum si pregatirea formatiunilor specializate ale serviciului voluntar, a spus purtatorul de cuvant al ISU Zalau, Lucian Jacodi. Acesta a adaugat ca structurile specializate pentru situatii de urgenta din oras si-au demonstrat in timpul simularilor capacitatile de actiune si gestionare a unei situatii de criza, prin promptitudine si eficienta. Pe langa institutiile publice amintite, la simularea de ieri dimineata au mai participat Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Garda si Agentia de Mediu, Crucea Rosie si Spitalul Judetean Zalau.

Masina CBRN – vedeta exercitiului
In timpul exercitiului de alarmare publica, desfasurat ieri in zona industriala a Zalaului, si-a facut aparitia „bijuteria” situatiilor de urgenta, masina CBRN, adica autoutilitara pregatita pentru pericol chimic, biologic si risc nuclear. Masinuta a sosit din Maramures direct in iuresul exercitiului de alarmare publica. A batut drum lung pana la Zalau, fiindca deserveste trei judete: Maramures, Bistrita si Salaj, dupa cum au spus cei care au adus-o. Cand a intrat in curtea depozitului, participantii s-au adunat ca la urs. Pretul este pe masura. Autospeciala costa nici mai mult nici mai putin de 400.000 de euro. Masina in sine nu costa foarte mult, dar dotarile fac diferenta. Este un adevarat laborator pe roti, au spus cei care lucreaza pe aceasta masina. Poate detecta si identifica tipurile de substante periculoase din aer, precum si radiatiile alfa, beta si gamma, dar poate preleva si probe biologice. Orificiile pentru prelevarea probelor sunt etanseizate astfel incat sa reduca riscul de contaminare al celor care ope-reaza pe aceasta utilitara. In plus, masina este dotata cu costume speciale, rezistente la materiale corozive.

Bine ca riscul nu exista
Primaria ne-a precizat in legatura cu factorii reali de risc in zona industriala a Zalaului ca „nu s-au identificat riscuri de conta-minare cu substante periculoase” si „nu exista factori de risc reali in zona industriala a municipiului Zalau”. Potrivit Andreei Borz, purtator de cuvant, ultimul exercitiu de alarmare publica in Zalau a fost in anul 2010. Pe linie de accidente chimice a mai fost efectuat un exercitiu de alarmare publica in 2001, a mai precizat reprezentantul Primariei Zalau.