Mai multi cititori ai suplimentului nostru ne roaga sa publicam materiale informative privind cultivarea ciupercilor in gospodarie.Cum astfel de informatii presupun un spatiu gazetaresc vast, incepand din acest numar vom publica in serial toate etapele referitoare la cultivarea ciupercilor. Incepem cu amenajarea spatiului.

Pentru cresterea efectiva a ciupercilor caveti nevoie de un spatiu inchis care poate fi un subsol, cladire veche, magazie, depozit, grajd, garaj, sera sau sopron. Sub nici o forma sa nu cresteti ciupercile intr-un spatiu locuibil, deoarece sporii ema- nati de ciuperci sunt daunatori plamanilor, cauzand probleme de respiratie. Spatiul, in mod ideal. ar trebui sa fie dotat cu ventilatoare plasate la nivelul culturii de ciuperci. Daca nu, asigurati niste aerisiri manevrabile, niste mici ferestre care totusi sa nu faca curent la nivelul culturii. De asemenea, in interiorul incaperii sau in apropiere trebuie sa aveti o sursa de apa. Spatiul ales trebuie sa fie dotat cu izolare termica ridicata, adica sa nu permita variatii mai mari de temperatura de doua, trei grade Celsius intre ziua si noapte. Amenajarea spatiului cu rafturi va duce la eficientizarea cultivarii. Pentru o buna izolare termica asigurati-va ca aveti fie perne de aer intre plafon si acoperis, fie o camera tampon la intrare. O metoda si mai simpla este tapetarea pe exterior cu un strat izolator de polistiren, vata minerala sau un strat de paie sau trestie. Aceste metode de izolare asigura un ciclu, maxim doua cicluri de ciuperci pe an. Pentru o productie de trei cicluri pe an ttrebuie se asigurati e ventilatie permanenta cu aer cald. Daca aveti ventilatoare cu aer cald construiti niste tampoane din tifon cu un strat de un centimetru de vata inauntru tifonului, care vor fi plasate in fata ventilatorului pentru a retine sporii de miceliu.