In ultima perioada de gestatie hrana oilor se va majora cu 15-20 la suta, insa se vor reduce silozurile si borhoturile din alimentatie.
Dupa cum se stie, gestatia la ovine dureaza 145-150 de zile, in medie cinci luni. Cei ce s-au gandit sa comercializeze miei de Paste au dat femelele la monta inca din luna octombrie. In prima parte a gestatiei fatul (mielul) creste destul de putin si nu sunt necesare masuri speciale de ingrijire si furajare. Normele de hrana se vor majora insa cu 15-20 la suta in ultimele doua luni de gestatie, iar silozurile si borhoturile se reduc sau chiar se scot din ratia furajera. Ratia de fibroase se va administra in 3-4 tainuri, iar cu doua saptamani inainte de fatare fibroasele se reduc cu 25 la suta pentru a evita supraincarcarea rumenului. In vederea protejarii oilor gestante se vor evita aglomerarile, alergarile, loviturile oilor, in special la intrarea si iesirea din adapost. Cu aproximativ o luna inaintea fatarii, obligatoriu se face codinitul oilor (tunderea lanii de pe coada si partea interioara a coapselor si din jurul ugerului) pentru a se putea asigura un supt cat mai igienic al mielului. Operatiunea de codinit trebuie facuta cu multa atentie avand in vedere gestatia avansata si posibilitatea producerii de avorturi prin lovire. Cu doua saptamani inainte de fatare se face un control al gestatiei, separandu-se oile cu gestatie avansata si introducandu-se in compartimentul de fatare special amenajat, astfel construit incat sa asigure o temperatura de 18-20 de grade Celsius. De asemenea trebuie sa fie dezinfectat, varuit, iar asternutul sa fie schimbat zilnic. Inceperea fatarii se manifesta prin simptome ca: oaia devine nelinistita, intoarce capul spre flanc, se ridica si se culca des, nu mananca, se retrage din turma si apar pungile in care este invelit fatul.