Insamantarea miceliului
Dupa prepararea compostului si amenajarea substratului nutritiv, lucrari pe care le-am descris in materialele anterioare din suplimentul nostru, urmeaza insamantarea miceliului. inainte insa de insamantare are loc operatia de pasteurizare. Aceasta reprezinta actiunea de distrugere a germenilor vii cu ajutorul caldurii. Temperaturile de pasteurizare sunt apropiate de 60 de grade Celsius, fiind absolut obligatorii in special pentru culturile intensive si semiintesive. Insamantarea miceliului se executa numai dupa ce substratul nutritiv s-a racit. Amintim ca temperatura de 30 de grade Celsius miceliul moare, de aceea se recomanda o temperatura de 24-25 de grade Celsius. Cantitatea de miceliu este 0,5 pana la un kilogram pe metrul patrat de compost. Insamantarea se face prin amestecarea uniforma, tasare, iar pe deasupra se imprastie 0,1 kilograme de miceliu, numit miceliu de control (adica pentru orice eventualitate). Straturile, sacii, lazile din PVC se acopera apoi cu hartie absorbanta de tip ziar sau folie de polietilena. Se apica un tratament cu formaldehida 0,5 la suta. Dupa cateva zile de la insamantare, miceliul se deplaseaza formand o retea alb-albastruie. Pentru favorizare este necesar sa se realizeze conditii optime de temperatura si umiditate, iar suprafata de cultura se va acoperi cu hartie sau cu folie de polietilena. Acest fenomen dureaza in jur de 20 de zile.