Daca ai grija de curcani si le acorzi atentie si castigurile sunt pe masura, mai ales ca spre deosebire de alte pasari asimileaza mai rapid hrana iar carnea este mai frageda.
Romanii nu au fost niciodata mari amatori de carne de curcan, cum sunt americanii de pilda. Cu toate acestea in ultima vreme se remarca o crestere a consumului. Daca in prezent vorbim de o cantitate de pana la un kilogram de carne pe cap de locuitor, pe an, adica o piata locala de circa 18.000 de tone pe an, in urmatorii 5-6 ani este de asteptat ca aceasta sa creasca pana la circa sapte kilograme, sustin specialistii din domeniu.
Carnea de curcan este una dintre cele mai bogate surse de aminoacizi, din cate exista in carnuri, are un continut scazut de grasimi si este bogata in fier zinc si magneziu. Cea mai slaba carne este pieptul de curcan fara piele, contine doar 0,5 grame de grasimi. Carnea mai este bogata si in proteine – o suta de grame de curcan contin 25 de grame de proteina.
Ce trebuie stiut
Inainte de a se apuca de treaba, cei dornici sa creasca curcani trebuie sa stie ca aceasta nu este deloc o munca usoara si ca pasarile sunt destul de pretentioase. Astfel, adapostul trebuie sa fie curat, dezinfectat si incalzit inainte de sosirea puilor. De asemenea asternutul se pregateste prin asezarea uniforma a paielor sau talasului din lemn intr-un strat de minim 5-7 centimetri. Pe asternut se amlaseaza hranitorile si adapatorile care se vor ridica pe masura ce puii cresc, astfel incat ei sa poata consuma apa usor.
In ceea ce priveste lumina, aceasta se asigura cu ajutorul unor becuri sau natural, cand puii sunt mai mari. Durata luminii va fi de 23 de ore pe zi in primele trei saptamani, iar hranitorile se vor amplasa sub sursa de lumina in special in aceasta perioada pentru a favoriza gasirea lor si consumul hranei. Dupa trei saptamani durata luminii se poate reduce la 14 ore pe zi. Trebuie stiut faptul ca furajarea puilor in primele sase saptamani se va face cu nutret granulat pentru curcani, dupa care se poate trece treptat la concentrate in amestec cu cereale macinate. Nu in ultimul rand se asigura apa proaspata in permanenta. Regula de baza este ca puii sa aiba mereu aer curat, temperatura optima, nutret si apa la discretie.
In sase luni puii ajung la maturitate, adica la o greutate de 25 de kilograme curcanii si 16-18 kilograme curcile. In genere pretul este de 15 lei pe kilogramul viu, respectiv 20 de lei pe kilogramul de pasare taiata. Faceti calculele si vedeti daca merita sau nu sa cresti curcani in gospodarie.