Copiii cu parinti plecati in strainatate devin copii – problema. Statul le pune la dispozitie servicii de consiliere, insa nimeni nu apeleaza la ele.
Una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale, copiii ai caror parinti sunt plecati la lucru in strainatate, nu beneficiaza de consiliere, in ciuda faptului ca statul asigura gratuit acest gen de servicii. Asupra copiilor de toate varstele, ramasi singuri acasa, plecarea parintilor are un impact negativ. Ei devin nesiguri, vulnerabili, introvertiti, comit infractiuni, si, de cele mai multe ori, abandoneaza scoala. Din cele aflate de la directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, in ajutorul copiilor care au parinti plecati in afara tarii la lucru stau specialisti si psihologi din cadrul institutiei, care ii pot consilia pentru a reduce riscurile la care sunt supusi. Din pacate, pana acum nimeni nu a solicitat sprijin in acest sens (consilierea se face doar la cererea familiei sau a scolii). Aceasta atitudine, asa cum explica Violeta Milas, ar putea fi justificata prin faptul ca familia si copiii nu doresc sa-si faca cunoscute probleme pentru a nu pierde anumite facilitati (bani de rechizite sau bani de liceu).
Foarte multi parinti pleaca in strainatate lasandu-si copiii la bunici, frati mai mari, rude, vecini, in plasament. Sunt cazuri care necesita primirea in institutie, unde copiii sunt ocrotiti si li se asigura educatia, hrana si cazarea. Pentru astfel de servicii parintii sunt obligati sa plateasca 15 la suta din veniturile pe care le realizeaza.
697 de copii cu parinti plecati
La nivelul judetului Salaj sunt 697 copii ai caror parinti sunt plecati in afara tarii la lucru. 639 dintre acestia sunt in grija rudelor pana la gradul IV (nefiind beneficiarii vreunei masuri de protectie sociala); 20 sunt in centrele subordonate DGASPC si 38 sunt in plasament la rude. Din cei 697, 108 copii au ambii parinti plecati in strainatate, 538 au un singur parinte si 51 provion din familii monoparentale. Ponderea cea mai mare a copiilor cu parinti plecati peste granita la lucru o detin copiii cu varste intre 14-17 ani, numarul lor fiind de 214, fiind urmati de cei intre 10 si 13 ani (181).
Copiii nimanui
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...