Reprezentantii Consiliului Judetean au cerut lista cu reclamatii de la Inspectoratul Scolar si sunt suparati ca nu au fost anuntati mai devreme de mersul prost al lucrurilor in programul „laptele si cornul”
Cele trei firme din Arad, Maramures si Cluj care au castigat licitatiile organizate in sistem centralizat si au incheiat contractele pentru distributia produselor de panificatie catre elevii si prescolarii din judet risca sa ramana fara „clienti”, daca membrii comisiei de coordonare si supraveghere a acordarii produselor lactate si de panificatie vor depista ca nu si-au respectat clauzele contractuale. Reprezentantii Consiliului Judetean Salaj au solicitat oficial, ieri, Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) lista de reclamatii privind distributia cornurilor in scoli, promisa in cadrul sedintei consilierilor judeteni de marti de adjunctul ISJ, Stefan Szabo, ce detine si calitatea de consilier judetean. La sedinta cu pricina, Szabo spunea ca firmele distribuie cornurile dupa terminarea programului elevilor si ca una dintre firme distribuie cornurile din doua in doua zile, iar cand le aduc sunt tari si necomestibile. In consecinta, acesta a anuntat ca va renunta la calitatea de coordonator al programului daca nu se iau masuri, deoarece s-a saturat sa primeasca zeci de reclamatii zilnic. Insa, Consiliul Judetean sustine ca, pana marti, Stefan Szabo nu a anuntat institutia ca ar exista nereguli in furnizarea produselor. „Referitor la problemele semnalate de consilierul judetean Szabo Stefan, in ultima sedinta de Consiliu Judetean, institutia noastra a cerut Inspectoratului Scolar Judetean in mod oficial o lista cu toate reclamatiile. Mentionam ca respectivele probleme nu au fost semnalate anterior niciunei institutii ce face parte din comisia judeteana, desi Szabo Stefan are atat calitatea de consilier judetean, cat si pe cea de angajat al Inspectoratului Scolar Judetean”, se arata intr-un comunicat remis de reprezentantii administratiei judetene. Sebastian Olaru, purtatorul de cuvant al administratiei judetene, spune ca dupa ce va primi lista cu probleme semnalate in derularea programului de furnizare a produselor de panificatie, Consiliul Judetean va face o comparare cu conditiile contractuale si obligatiile furnizorilor, pentru identificarea unor eventuale incalcari ale clauzelor contractuale. In cazul constatarii unor asemenea incalcari, in calitate de autoritate contractanta, administratia judeteana va cere furnizorilor remedierea deficientelor. In paralel, daca se va impune, va sesiza si alte institutii membre ale comisiei judetene care coordoneaza si supravegheaza acordarea de produse de panificatie pentru elevi, in functie de specificul problemelor semnalate.
Comisia judeteana este constituita la nivelul Institutiei Prefectului si din ea fac parte reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Inspe-ctoratului Scolar Judetean, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Generale a Finantelor Publice, Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor.
Tiberiu Marc ameninta firmele cu rezilierea contractelor
Presedintele administratiei judetene ameninta firmele cu rezilierea contractelor daca pe parcursul indeplinirii contractului acestea nu respecta graficul de furnizare in mod repetat (de trei ori intr-o luna). Consiliul Judetean are dreptul de a rezilia unilateral contractul, fara plata de daune si cu retinerea garantiei de buna executie a contractului. In plus, pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin contract, institutia poate pretinde furnizorilor plata de daune-interese. Insa, daca se reziliaza vreunul dintre contracte, copiii din zona de distributie pentru care s-a reziliat contractul nu vor primi produse de panificatie pana la rezolvarea situatiei.
„Nu dorim sa ajungem la rezilierea contractelor decat ca ultima solutie, pentru ca rezilierea inseamna, in primul rand, intreruperea furnizarii cornurilor catre elevi pentru o anumita perioada. Vrem insa sa atragem atentia furnizorilor privind obligativitatea respectarii clauzelor contractuale”, precizeaza Tiberiu Marc.
Clauzele contractuale prevad obligatia furnizorilor de a livra produsele de panificatie pentru elevi zilnic, intre orele 7.00-10.30, la fiecare unitate scolara in parte. Cornurile trebuie sa aiba o greutate de 80 de grame, ele putand fi substiuite cu biscuiti uscati, care nu pot depasi limita de 33 la suta din cantitatea livrata din produsul de baza, clauze pe care Stefan Szabo spunea ca firmele le-au incalcat deja.