Anul 2000 a fost anul in care s-a putut vorbi oficial despre agricultura ecologica la noi in tara. Acum 12 ani s-a adoptat cadrul legislativ si s-au inregistrat oficial 17.000 de hectare certificate ecologic. In anul 2012, suprafata cultivata in sistem a depasit 350.000 de hectare. Potrivit lui Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei „Bio-Romania”, tara noastra ar putea redeveni granarul Europei doar daca va fi producator de cereale certificate ecologic. Din pacate, Romania continua sa ramana un furnizor de materie prima pentru Europa. Procesarea materiei prime ecologice romanesti ar putea fi facuta in tara, produsele finite urmand sa fie exportate ulterior catre marii consumatori de produse ecologice din Europa.

O mina de aur pentru agricultura ecologica
Presedintele „Bio-Romania” a afirmat ca tara noastra ofera cel mai avantajos pamant din Europa, din punct de vedere al raportului calitate/pret, fiind „o mina de aur pentru agricultura ecologica” „Pretul unui hectar de teren arabil in Romania, de cea mai buna calitate in unele regiuni, precum Baragan sau Campia de Vest oscileaza intre 1500-5000 de euro. Acesta insa are un avantaj cum niciun alt teren din Europa de Vest nu il are. Este un teren curat, care nu a fost intoxicat cu ingrasaminte chimice si pesticide in ultimii 20 de ani. De asemenea, Romania a avut in ultimii 10-15 ani intre unu si trei milioane de hectare in fiecare an de terenuri abandonate, nelucrate, iar acestea sunt o mina de aur pentru agricultura ecologica”, a mai spus seful „Bio-Romania”

Recunoastere internationala
Ca o recunoastere a faptului ca agricultura ecologica s-a dezvoltat in Romania in ultimii ani intr-un mod exploziv, tara noastra va fi desemnata „Tara Anului” la Targul BIOFACH din Nuremberg, cel mai mare targ destinat agriculturii ecologice care se desfasoara in februarie, 2013. In acest sens, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a semnat impreuna cu reprezentantul Nuremberg Messe, Clauss Rattich, Conventia prin care Romania va fi desemnata „Tara Anului” la targul mai sus mentionat