Comuna Sânmihaiu Almașului, o comunitate model în continuă dezvoltare

Comuna Sânmihaiu Almașului se află la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Zalău și este așezată în depresiunea Almaș-Agrij. În administrația sa se mai găsesc localitățile Bercea și Sânta Maria. Sânmihaiu Almașului este reședința comunei și, totodată, un punct important de tranzitare zilnică spre Cluj Napoca, a sute de autoturisme. De mai bine de 32 de ani, conducerea comunei se află sub oblăduirea primarului Cornel Lung (PSD), un om cu un caracter de fier, cu o vastă experiență în politică și o personalitate pe măsură. Se află în prezent la al optulea mandat și muncește neobosit pentru binele comunității locale. Încă din anul 1992, de când a preluat această importantă funcție, edilul se preocupă să atragă proiecte de investiții și își dorește să ridice nivelul de trai al populației comunei prin eforturi constante, drămuind fiecare ban public și chibzuind fiecare investiție, întru binele oamenilor. Este obișnuit cu munca asiduă încă din tinerețe, fiind șef de fermă, înainte de a fi primar. Încurajează munca în toate domeniile, însă agricultura este cea care i-a rămas la suflet.
,,Mi-s dragi oamenii, îmi place munca, agricultura în special. Agricultura, dacă ți-este dragă, îți oferă cam tot. Mi-a plăcut întotdeauna să le chibzuiesc toate și nu am fost niciodată adeptul principiilor în care să ridic palate peste noapte, ipotetic vorbind, care mai apoi să se ruineze imediat. Cam așa stau lucrurile și cu munca în primărie” , ne spune Cornel Lung. Alături de primar, echipa administrativă a comunei este formată din viceprimarul Cozma Dumitru Călin (PSD) și cei 11 consilieri ( 4 – PSD, 1- PNL, 2 – Partida Romilor, 1 – PMP, 1 – PE , 1 – PDE și 1 – ALDE). Aceștia formează laolaltă un front imbatabil și muncesc pentru binele comunității în care trăiesc. Sunt oameni harnici, oameni faini, care susțin și sprijină necondiționat acțiunile inițiate la nivelul administrației.







Dacă este să vorbim despre investiții, se poate observa cu ochiul liber că, în comuna Sânmihaiu Almașului, domeniul învățământului este unul extrem de important și asta se vede din banii investiți pentru a oferi copiilor spații adecvate, moderne, de învățare. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este Școala Gimnazială din Bercea, care a fost reabilitată în proporție de sută la sută. Clădirea a fost dotată cu mobilier ergonomic pentru calculatoare, electronice și cu tot ce ține de eficientizarea energetică a instituției. Investiția a fost una considerabilă, deloc de neglijat, în valoare de 6.476.517 lei. Ea face parte dintr-un proiect mult mai mare, în care a fost inclusă și Școala din Sânta Maria. Valoarea totală a acestei investiții este de 7.464.941 lei, finanțarea fiind obținută prin PNDL. Recepția lucrărilor s-a făcut anul trecut. În comuna Sânmihaiu Almașului există în prezent 3 școli și 2 grădinițe.
,,La Sânta Maria și Bercea, am avut un proiect mai complex, întins pe o perioadă de 5 ani de zile, în care am avut implicați asistenți sociali și medicali, plus trei cadre didactice plătite. Acțiunile și activitățile desfășurate în cadrul proiectului au vizat grupuri de persoane vulnerabile. Igiena orală, igiena personală și îndemnarea învățabililor spre o mai bună integrare în sistemul educațional au reprezentat câteva dintre momentele cheie ale proiectului. Apoi, din sponsorizări, au fost cumpărate tablete performante, ghiozdane și haine groase, care au fost oferite tuturor celor care frecventează cursurile școlilor și grădinițelor noastre. Iar pe lângă banii primiți de la inspectorat, in fiecare an, Primăria acordă un buget consistent pentru toate cele necesare unităților de învățământ. Eu, personal, consider copiii viitorul societății, așa că niciun efort nu este prea mare pentru ei”, spune edilul.
Un alt segment important pentru administrație este îmbunătățirea continuă a infrastructurii rutiere. S-a realizat deja asfaltarea drumurilor și a ulițelor adiacente. Investiția PNDL a însumat peste 7 milioane și jumătate de lei. Rămânem la categoria investițiilor finalizate și amintim reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din Sânmihaiu Almașului, lucrări care au însumat 1.200.000 de lei, finanțate din bani europeni, nerambursabili. Recepția acestei clădiri s-a făcut în urmă cu aproximativ 2 ani de zile. Un alt proiect important finalizat este cel prin care s-a modernizat și schimbat în totalitate iluminatul stradal public din comună. Aici intervine un factor important, și anume o parte însemnată de la bugetul local care a fost alocată pentru susținerea acestui proiect. Cu finanțare prin GAL, în Sânta Maria și Bercea, s-au montat 146 de becuri eficiente energetic, cu led (24.000 lei), iar cu bani din bugetul propriu, în Sânmihaiu Almașului, s-au montat 160 de dispozitive de iluminat, în valoare totală de 125.000 de lei. Acest lucru denotă buna chivernisire și împărțeală a banului public, pentru folosul oamenilor. De asemenea, în urmă cu 2 ani, s-a efectuat recepția pentru terenul sintetic, modern din comună, care se găsește în imediata apropiere a Școlii Gimnaziale Sânmihaiu Almașului. A fost o lucrare de 280.000 lei, bani din bugetul local. Și, ca să rămânem la capitolul de bună gospodărire a bugetului local, comuna Sânmihaiu Almașului este campioană, fiind una dintre puținele localități din județ care se poate lăuda cu un Centru SMURD la standarde europene, perfect funcțional, construit din venituri proprii.
,,Am considerat sănătatea un element cheie, extrem de important, în dezvoltarea unei comunități puternice și, din acest motiv, am modernizat în proporție de sută la sută Dispensarul medical din comună, dar am reușit și realizarea Centrului SMURD. Am reabilitat complet clădirea, cu încălzire centrală inclusiv și, cu tot cu garaj, ne-a costat 7 miliarde și jumătate, fonduri proprii. Știți și dumneavoastră că noi nu am fost beneficiarii marilor proiecte și veșnic am calculat și chibzuit fiecare leu pentru a duce la bun sfârșit cele mai importante investiții. Nu a fost niciodată cazul să nu am bani la buget pentru așa ceva și nu am împrăștiat niciodată banul public. Sunt un om ancorat în realitate și tot ce se face este documentat și palpabil” , detaliază primarul.
Legătura de comunicare și de sprijin a administrației publice locale vizavi de cultele religioase care funcționează la nivelul localităților din comună este una armonioasă și bine închegată. ,,Sprijinim acțiunile inițiate atât de Biserica Ortodoxă, cât și de celelalte culte religioase din comună noastră și îi ajutăm pe toți, în măsura în care se poate. De exemplu, am achiziționat din bugetul local bănci din lemn pentru Biserica Ortodoxă din Sânta Maria, iar tot din bani proprii am alocat 130 de milioane pentru geamuri de tip termopan care au fost montate la Biserica Ortodoxă din Sânmihaiu. Capelă avem, așa că suntem în grafic cam la toate capitolele”, completează primarul Cornel Lung.






În prezent, se desfășoară la nivelul întregii comune un proiect de dotare a școlilor, în valoare de 1.100.000 lei. Finanțarea se face prin PNRR. Bineînțeles că un asemenea climat prosper și de bună comuniune între localnicii comunei Sânmihaiu Almașului și administrația comunei prevede un viitor promițător pe toate planurile, pentru toți cei implicați. Ca și obiective de realizat, administrația vă continua investițiile în ceea ce privește reabilitarea drumurilor de hotar, modernizarea rețelei electrice în zonele în care s-au construit case noi și, de asemenea, construirea unei noi baze sportive în comună. Tot anul acesta, Primăria își propune să execute un set complet de împrejmuiri pentru Școala Gimnazială Sânmihaiu Almașului, pentru Căminul Cultural și pentru Grădinița sânmihăiană. La Grădiniță, se va construi și un grup nou social. Valoarea totală a proiectului este de 150.000 lei și se va plăti din venituri proprii. Din spusele primarului, banii sunt deja la buget, iar până la începutul viitorului an școlar aceste lucrări ar trebui să se încheie.
Prin Programul Anghel Saligny, s-a constituit o asociere cu comuna Zimbor pentru implementarea unui proiect de investiție în valoare de 4,8 milioane de lei pentru introducerea canalizării în cele două comune. Finanțarea prin program este în cuantum de 2 milioane de lei, iar restul banilor vor veni din alte surse și programe de investiții. Proiectul se află în prezent în stadiul de studiu de fezabilitate. Prin POIM, există un proiect care va aduce apa în comună. Valoarea acestui proiect fluctuează în funcție de evoluția prețurilor. În prezent, urmează a se face legăturile pentru conectarea racordurilor.
,,În încheiere, vreau să urez tuturor cetățenilor comunei Sânmihaiu Almașului multă sănătate, în primul rând, că este mai importantă decât toate. Le recomand să își păstreze speranța în mai bine, pentru a evolua în continuare, împreună. Le mulțumesc frumos pentru încrederea pe care mi-au acordat-o până acum și am convingerea că vor rămâne alături de mine și pe viitor ca să luptăm, prin muncă, și să dezvoltăm comunitatea noastră la niște standarde ridicate de viață, pe care ni le dorim cu toții. Cu Dumnezeu alături, suntem puternici împreună!” , a concluzionat edilul Cornel Lung.