Valea a fost imblanzita
Valea Fantanele (pe vreme de seceta un fir de apa) adese isi facea de cap iesind din matca si inundand drumuri si gradini din localitatile Rus si Fantanele. Prin proiectul Amenajarea Vaii Fantanele depus de primarie prin Programul Phare 2006 au fost inaltate ziduri de sprijin in lungime de 6,5 kilometri in satul Fantanele si in centrul de comuna. Pereuri (ziduri de piatra cladite cu beton) au fost inatate pe o lungime de 2700 de metri de o parte si de alta a malurilor. Totodata au fost amenajate 17 praguri de fund. Valoarea totala a investitiei este de 600.000 de mii de euro, din care 10,18 la suta din bugetul local.
Apa si canalizare
La ora actuala se afla in derulare proiectul „Apa si canalizare in localitaea Rus, aductiune de apa in satul Fantanele” Lucrarile sunt realizate in proportie de 65 la suta, cu fonduri obtinute prin Ordonanta nr.7. Sursa de apa, adica izvorul se afla situat in hotarul satului Fantanele, in locul numit Dezuizi. Reteaua de aductiune a apei se intinde pe o lungime de 13,8 kilometri, iar sistemul de canalizare de 9 kilometri. Bazinul are o capacitate de 200 de metri cubi Lucrarea este prevazuta cu statie de tratare a apei si cu statie de epurare, care poate face fata la 800 de gospodarii. Valoarea totala a investitiei este de 35 de miliarde de lei vechi.
Prin Agentia Fondului de Mediu, Primaria comunei Rus a fost finantata pentru realizarea proiectului „Parcuri pentru copii in localitatile Rus si Buzasi Parcurile au fost date deja in folosinta
Un primar care nu vrea sa-si dezamageasca alegatorii
Inca din 1996 Alexandru Pintea s-a implicat in viata comunitatii, fiind ales consilier local. A ocupat aceasta functie mai bine de zece ani. In tot acest timp a observat ca treburile se misca greu in comuna. Asta l-a determinat ca la alegeriloe locale din 2008 sa-si depuna candidatura pentru functia de primar al comunei Rus. Cum lumea il cunostea ca bun gospodar si impatimit agricultor i-a acordat increderea. Insa si Alexandru Pintea s-a luptat sa nu-si dezamageasca nici o clipa alegatorii. Si a reusit. Nu cat ar fi vrut, dar nici nu se poate spune ca a stat cu mainile in san de trei ani si jumatate de cand pastoreste destinele comunei Rus.Unele proiecte n-au prins conturul realitatii, din motive care nu au depins de primar, altele sunt intr-o faza encipienta. Tocmai din aceste considerente Alexandru Pintea, cu sinceritate marturiseste ca va candida din nou pentru functia de prim-edil la alegerile locale de anul viitor.
Zootehnia nu se prapadeste
„In comuna noastra efectivele de bovine nu au scazut ca in alte parti, imi spune oarecum cu mandrie primarul Alexandru Pintea. Ce-i drept nu-i acelasi numar de animale ca in anul 1990, dar nici nu ne putem plange de dezastru. Oamenii au inteles ca o vaca iti poate indulci traiul zilnic”. Da, oamenii, adica crescatorii de bovine din satele comunei Rus au inteles. Au inteles pentru ca in nici una din cele trei asezari ale comunei (Rus, Fantanele si Buzasi) centrele de colectare a laptelui nu au fost desfiintate. De bine de rau, cei ce tin vaci si bivoli au unde valorifica laptele Zilnic cisterna de la Napolact trece prin cele trei asezari. Laptele nu-i platit la adevarata sa valoare, dar omul este multumit, ca de nu curge, picura. In ultima vreme au fost infiintate pe raza comunei doua ferme de bovine: una la gospodaria lui Ioan Rocas cu un efectiv de 25 de capete, cealalta este proprietatea lui Alexandru Bora cu 15 capete de vaci. Unde mai pui ca in localitatea Fantanele, Ioan Muresan a acadit la 250 de oi, iar in fiecare asezare exista turma de oi ale satenilor.
O piatra pe inima
Drumul dintre satele Rus si Fantanele sta ca o piatra pe inima primarului Alexandru Pintea. Drumul comunal DC 35 traverseaza intreg satul Fantanele si satul Rus aproape jumatate. De trei ani si mai bine prim-edilul s-a zbatut sa asfalteze aceasta cale de acces. N-a reusit, desi a depus proiect pentru finantare prin Hotararea de Guvern nr. 577 Daca partidul sau nu face parte din arcul guvernamental… A incercat si prin alte masuri, dar sortii de izbanda nu i-au suras. Cum le promisese alegatorilor ca va reabilita respectivul drum comunal, primarul Pintea a vrut sa se tina de cuvant si cu bani din bugetul local a pietruit 2,8 kiometri de drum L-a pietruit si i-a mai scos cat de cat din noroaie pe locuitorii din zona. Dar nu cum si-a propus primarul, care visa la un drum ca o serpuitoare curea de asfalt.
Au dus meseria cu ei in groapa
De-a lungul celor peste 700 de ani de existenta (atestare documentara semnalata in 1325) in Rus si in imprejurimi a existat o viata palpitanta. Au existat atelier si meserii care azi sunt de domeniul amintirii. Venind mai aproape de zilele noastre primarul de Rus isi aduce aminte ca in sat erau doua ateliere de cloparit; unul al lui Iosif Bora, celalalt a lui Tilie Chira. Aici se confectionau palarii din paie de grau si secara, pentru oamenii din zona si pentru piata Dejului. Cei doi s-au dus pe taramuri cu verdeata si fara suspine ducand in groapa cu ei tainele meseriei de clopar.
Si un atelier de rotarie exista in sat. Roate pentru care cu spite si obezi din lemn. Rotarul Teodor Pintea are acum 92 de ani. Nu-l mai tin puterile sa faca roti si e constient ca marfa sa nu ar trece de vreme ce au aparut si pentru care rotile cu jenti de aluminiu si anvelope de… guma.
Eugen Bora, cauaciul satului ar mai avea si azi de lucru. La atelierul sau de fierarie ar mai veni cate un carutas sa-si potcoveasca iapa, ori cate un vecin sa-si ascuteasca securea. Dar badea Eugen nu mai poate. Duce aproape 90 de toamne si ierni in carca. Ilaul a amutit iar peste foale s-a asternut praful. Nu mai exista atelier de fierarie in Rus si nici ins care ar dori sa practice aceasta meserie.