De pe un hectar cu cultura de catina alba se poate obtine un profit de 150.000 de euro.
Introdusa recent in cultura ecologica din Romania, catina alba se cultiva in prezent pe mai bine de 100.000 de hectare. Fructul de catina alba atat din flora spontana cat si cel din plantatiile ecologice se utilizeaza in industria alimentara, silvicultura, in farmacie. Cel mai valoros este insa uleiul care se obtine din fruct. Din fructele de pe un hectar se poate obtine ulei in valoare de 150.000 de euro. Este indiscutabil cea mai profitabila cultura. Catina alba poate creste si in spatii mult mai departe de flora spontana. o cultura ecologica de catina presupne pregatirea terenului intocmai ca la orice livada de pomi, fiind interzisa folosirea cu 3-4 ani inainte a ingrasamintelor, ierbicidelor, pesticidelor. prima productie este intr-al cincilea an de la plantare. Suprafetele pot fi ici, dar valorificarea este extraordinar de mare.
Profit
Veniturile se obtin din vanzarea fructelor de catina, care sunt net superioare daca sunt transformate in pulbere (foarte cautata de japonezi), dar mai ales daca din catina se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume.. Din al cincilea an, cand planta intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu trei euro pe kilogram, circa 1500 de euro la hectar. Recolta ceste an de an ajungand la cantitati impresionante. Calitatea fructelor este data de concentrati de ulei. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 de euro si 500 de euro. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 de litri si 1200 de litri. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura.
Investitie
In primul an de la plantatie, cheltuielile pentru un hectar sunt de 1700-2000 de euro reprezentand pretul butasilor, circa 1700 de bucati la hectar. in fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 de euro la hectar pentru a acoperi lucrarile de intretinere. Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani, cu o perioada de crestere pana in al zecelea an, dupa care urmeaza o perioada de descrestere pana la 25 de ani.