Presedintele Comisiei LIBE, Juan F. Lopez Aguilar, a anuntat pe twitter, marti seara 24 septembrie 2019, ca "Parlamentul European si Consiliu tocmai au fost de acord ca Laura Codruta Kovesi sa fie noul prim procuror european". La scurt timp Lopez a publicat si o declaratie de presa in care se arata ca negocierile dintre Parlamentul European si Consiliu cu privire la noul procuror-sef european pentru a conduce Parchetul European European (EPPO) au avut loc înca din primavara anului trecut si ca echipa de negociatori ai Parlamentului a sustinut-o pe doamna Kövesi pe parcursul negocierilor, în pofida opozitiei Consiliului. În urma acordului cu Consiliul de marti, presedintele Comisiei pentru libertati civile Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) a mai declarat: "Kövesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavârsite. Mai mult, România nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii."
rn
Parchetul European (EPPO), care urmeaza sa fie operational la sfârsitul anului 2020, va fi o institutie independenta însarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea în fata justitiei a infractiunilor împotriva bugetului UE, precum frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante, procurori care vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati în fiecare stat participant. Pâna acum, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului European.