Romania pentru banci si nu numai pentru acestea, a fost si inca mai este raiul pe pamant, datorita lipsei unei reale protectie a consumatorilor, care sa puna capat clauzelor abuzive din contracte, care a dus consumatori de multe ori in pragul disperarii. Recent ANPC a revenit cu un proiect al Ordonatei de urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei consumatorilor prin care instantele judecatoresti sa poata obliga bancile sa dispuna restituirea sumelor catre consumatori incasati prin clauze abuzive, fara sa mai treaca prin calvarul unor procese. Astfel ca daca instanta gaseste clauze abuzive in contracte, va obliga banca pe langa eliminarea acestora sa restituie sumele incasate:
rn
Art.II. Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 543 din 03 august 2012, se modifica dupa cum urmeaza:
rn
1. Articolul 13 alin.(1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Instanta, în cazul în care constata existenta clauzelor abuzive în contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, sa restituie, în totalitate, pentru portofoliul de consumatori, sumele percepute în temeiul clauzelor constatate ca fiind abuzive, precum si sa elimine clauzele abuzive
din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activitatii profesionale, fara a se tine cont de numerotarea clauzei contractuale si fara a mai avea posibilitatea inserarii cuprinsului acestora în noile contracte pe care urmeaza sa le utilizeze în cadrul activitatii profesionale.
rn
Aceasta modificare este extrem de importanta si se datoreaza faptului ca multe instante, datorita vidului legislativ in protectia consumatorului, a decis ca ANPC nu poate sa ceara in numele consumatoriilor, aflati in procese cu bancile, restituirea banilor incasati prin clauze abuzive, deoarce ANPC-ul era considerata de instanta persoana lipsita de interes.
rn
Tot la acesta lege, dupa art.13, alin (4) se introduce un nou alineat, alin. (5) prin care se stabilieste ca "Hotarârile judecatoresti definitive prin care s-a solutionat actiunea în constatarea clauzelor abuzive constituie titlu executoriu si pentru consumatorii beneficiari în mod direct de efectele acestora." O alta prevedere inclusa tot aici se refera tocmai la aceste clauze abuzive: "Clauzele contractuale constatate ca având caracter abuziv, în cadrul litigiilor în care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este parte, vor fi publicate pe site-ul oficial al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, dupa ramânerea definitiva a hotarârilor pronuntate."