Oficiul Fitosanitar Sălaj – Buletin de avertizare pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: PLASMOPARA VITICOLA ( mana vitei de vie ), UNCINULA NECATOR ( fainarea ), GUIGNARDIA BIDWELLII ( putregaiul negru ) TETRANYCUS URTICAE (paianjenul rosu), ERIOPHYES VITIS ( erinoza )

PLASMOPARA VITICOLA ( mana vitei de vie ) – ciuperca ierneaza sub forma de oospori. In primavara oosporii germineaza la suprafata solului imbibat cu apa si la temperaturi de peste 10ºC, optimul fiind de 22-23ºC, formandu-se macroconidiile. In timpul ploilor, zoosporii eliminati din macroconidii, care
plutesc in baltoacele din jurul butucilor sunt proiectati pe partea inferioara a frunzelor, produc filamente de infectie si patrund in tesuturile platei gazda prin osteolul stomatelor, avand loc infectia primara. Miceliile care rezulta din aceste infectii vor produce un numar mare de sporangi, care in urma germinarii vor asigura infectiile secundare. Acestea sunt mai abundente si se repeta, ori de cate ori sunt conditii favorabile ( temperaturi moderate, picaturi de apa din ploaie sau roua cel putin 2-3 ore ), numarul lor ajungand la 10-20. Dupa infectiile primare sau secundare urmeaza perioada de incubatie, in care ciuperca se dezvolta intercelular, se hraneste pe seama tesuturilor parazitate, iar pe frunze apar pete galbene-untdelemnii, circulare sau neregulate. Pe partea inferioara, in dreptul petelor, se constata un puf albicios. In cateva zile, tesutul din zona petelor se brunifica si se usuca. La atacuri intense, frunzele se usuca si cad. Pe lastari, se constata pete alungite, brune-rosietice, care se acopera cu puf albicios. Inflorescentele si boabele tinere prezinta la suprafata organele de fructificatie ale ciupercii. Florile si boabele se brunifica si cad. Pe boabele mai dezvoltate apar pete adancite, de culoare bruna. Boabele devin pieloase, se zbarcesc si cad.

UNCINULA NECATOR ( făinarea ) – ciuperca se transmite de la un an la altul, prin miceliu de rezistenta situat in interiorul mugurilor, sub solzi, in ochii de iarna formati in timpul verii, Primavara miceliul creste o data cu pornirea in vegetatie a mugurilor, sub forma unor firisoare subtiri, dand miceliul obisnuit, pe care se formeaza conidiile. Boala se manifesta pe toate organele verzi ale vitei: frunze, lastari erbacei, inflorescente, ciorchini si boabe, incepand din primavara si pana toamna. Pe frunze, atacul se manifesta prin aparitia pe ambele fete ale limbului a unui miceliu albicios, cu aspect pulverulent.

GUIGNARDIA BIDWELLII ( putregaiul negru ) – ciuperca ierneaza prin formele sale de rezistenta – picnidii care contin picnospori sau pseudotecii care contin asce cu ascospori prezente pe leziunile din coarde, fructe mumificate, frunze cazute pe sol. Primavara in conditii de umiditate ascosporii sunt eliberati si dispersati de picaturile de apa si vant producand infectiile primare in conditii favorabile, pe frunze, inflorescente si lastarii tineri. Boala provoaca pagube importante prin atacul deosebit de agresiv asupra frunzelor si ciorchinilor. Pe frunze apar pete rare, proeminente, brune, mai inchise la culoare spre margine,
de forma neregulata, in interiorul carora se pot observa picnidiile ciupercii, marimea acestora fiind de 2-3 mm in diametru. Pe lastari se formeaza pete oval-alungite, in forma de ulcere, de culoare bruna-deschis care evolueaza spre negru-violaceu. Pe struguri atacul apare dupa inflorire. Bobitele tinere se brunifica, se usuca si se pot confunda cu cele atacate de mana. Pe boabele mai mari apar pete de culoare brun -negricioasa in dreptul carora se formeaza o ridicatura. Boabele atacate pierd usor apa, se ofilesc, se zbarcesc si capata un aspect ridat foarte carasteristic.

TETRANYCUS URTICAE (păianjenul rosu) – este un daunator polifag, care ataca numeroase specii de plante cultivate si spontane din familii diferite, simptomele atacului difera in functie de planta gazda. La
vita de vie, in urma inteparii sisugerii sevei, apar pe frunze decolorari sub forma unor pete mari, la inceput galbene, apoi devin rosii sau brune. Decolorarea incepe de la baza limbului si se extinde apoi pe toata
suprafata acestuia. Treptat frunzele atacate se usuca apoi cad. Are 6-10 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de adult, sub scoarta uscata a butucilor, a coardelor, pe sub frunzele de vita. Femelele hibernante apar primavara, o data cu pornirea in vegetatie a vitei de vie.
Se recomanda efectuarea tratamentului fitosanitar de siguranta la VITA DE VIE cu:

  1. FOLLOW 80 WG ( ACORD 80 WG – a doua denumire comerciala) – 0,9 kg/ha +
    FLOSUL – 4 l/ha sau
  2. POLYRAM DF – 0,2% + REVYONA – 1 l/ha sau
  3. LIMOCIDE – 1,6 l/ha + DYNALI – 0,65 l/ha sau
  4. VITISAN – 6 kg/ha in maxim 800 l apa/ha + FOLPAN 80 WDG – 1,6 kg/ha sau
  5. CABRIO TOP – 1,5 – 2 kg/ha.
    Pentru combaterea daunatorilor, pe parcelele unde P.E.D. este de 3-5 acarieni/ frunza, in
    solutia de stropit se adauga un acaricid:
  6. VERTIMEC 1,8% EC – 0,75-1,0 l/ha sau
  7. NISSORUN 10 WP – 0,5 kg/ha.
    sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.
    Masuri alternative de combatere: lucrari agrotehnice corespunzatoare.
    Masuri durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trebuie preferate metodelor
    chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare.
    Perioada optima de tratament: lastari 20-25 cm – inainte de inflorit
    Alte recomandari:
    Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!
    Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!
    Respectati cu strictete normele de lucru cu produsele de protectie a plantelor, normele de protectie si securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor in conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul nr. 127/1991 al ACA din Romania, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administratie locala si 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum si cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, incheiat cu ROMAPIS ( privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor ) ; Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor. Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare, ordinul nr. 185/10.05.2023 privind aprobarea Codului de conduita al utilizatorului profesionist de produse de protectie a plantelor si al apicultorului.