Elevii romani sunt cei mai slabi la invăţătură, fiind depăşiţi doar de bulgari.
40 la sută dintre elevii din Romania sunt slab pregătiţi, conform unui raport al Comisiei Europene, procent care ne situează pe penultimul loc in Comunitate. In Uniunea Europeană, media copiilor slab pregătiţi este de 20 la sută. Finlanda stă cel mai bine cu puţin peste opt procente, in timp ce Bulgaria este ultima in clasament, cu 41 la sută.
A doua problemă este abandonul şcolar. 16 la sută dintre tineri romani părăsesc timpuriu şcoala, in timp ce media in UE este de 14,4 la sută. Doar 80 la sută dintre elevi reuşesc să termine liceul, ceea ce ne situează la mijlocul clasamentului european. Deşi se mizează pe invăţarea continuă, alături de bulgari suntem pe ultimele locuri dintre ţările europene la capitolul perfecţionarea profesională a adulţilor. Media la nivelul Uniunii Europene este 12,5 la sută, in timp ce in Romania doar 1,5 la sută dintre adulţi au participat anul trecut la un curs de perfecţionare.
Un singur obiectiv a fost realizat de ţara noastră la capitolul educaţie: avem 17 licenţiaţi in matematică, ştiinţe şi tehnologie la mia de locuitori, faţă de 12 la mie cat reprezintă media europeană. Marfă de export, am spune noi. Nu e important doar să termine o facultate in aceste domenii in Romania, ar trebui să şi profeseze la noi in ţară, ceea ce nu se intamplă.
„Raportul CE reflectă starea statistică a invăţămantului romanesc in 2009. Am mai spus şi cu alte ocazii că vechiul sistem de invăţămant a atins potenţialul maxim şi că nu mai putea funcţiona nereformat”, susţine Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei. Trebuie să-l contrazicem pe Funeriu, deoarece noua lege a Educaţiei, intrată in vigoare in ianuarie 2011, nu işi produce incă efectul. Prin urmare, rezultatele elevilor din anul 2009 nu se diferenţează de cele din 2010, cand domnia sa a fost ministru.
Situaţia din Sălaj il contrazice pe Funeriu
In judeţul nostru, raportul privind starea invăţămantului pe semestrul I, anul şcolar 2010 – 2011, arată că rata de promovabilitate a elevilor a fost de 89,88 la sută, mai mică cu un procent faţă de perioada similară din anul şcolar precedent. Principalele motive ar fi interesul scăzut al elevilor şi al părinţilor pentru instruire şi educaţiei, sărăcia familiilor din care provin copiii şi părinţii plecaţi in străinătate. Din 31.813 elevi şcolarizaţi in semestrul I, peste 2.500 au rămas corigenţi, la una sau mai multe materii, sau au rămas cu mediile neincheiate, iar aproximativ 2.200 de elevi au avut nota scăzută la purtare pentru cumul de absenţe nemotivate sau alte abateri disciplinare. Statisticile la nivelul judeţului Sălaj il contrazic pe Funeriu care spune că Romania a făcut progrese la capitolul educaţie in ultimul an.
Codaşii Europei la educaţie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...