Guvernul ne pune să lucrăm mai mult pentru a beneficia de drepturi depline de pensionare şi scade drastic valoare punctului de pensie.
Noua lege a pensiilor, intrată in vigoare la inceputul anului, continuă să dea bătăi de cap sălăjenilor. Modificarea varstei de pensionare, a stagiului minim şi a celui maxim de cotizare, a punctului de pensie, a calculului vechimii in muncă pentru cei care au desfăşurat activităţi in condiţii deosebite sau speciale de muncă (grupel I sau II de muncă), dar şi a pensionării anticipate au făcut ca mulţi dintre sălăjenii care ar fi trebuit să iasă la pensie in acest an să mai aştepte caţiva ani pană să se poată pensiona.
Limita de varstă şi stagiile de cotizare
Filonaş Chiş, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Sălaj, a clarificat mare parte dintre noutăţile aduse de nou a legislaţie a pensiilor.
Creşterea varstelor de pensionare se va face treptat, in perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2030. Pană in 2015, varsta de pensionare va creşte de la 59 de ani şi o lună pană la 60 de ani la femei, iar cea a bărbaţilor de la 64 de ani, cat este in prezent, la 65 de ani. In perioada 2015 – 2030 va creşte numai limita de varstă pentru pensionare la femei, de la 60 la 63 de ani.
Potrivit noilor reglementări, stagiul minim de cotizare se va mări gradual pană la 15 ani pană in 2015, atat pentru femei, cat şi pentru bărbaţi. Nu se va face diferenţă de gen nici in cazul stagiului complet de cotizare care va creşte anual, pană in 2015, de la 28 de ani la 30 de ani pentru femei şi de la 33 de ani la 35 de ani pentru bărbaţi. După anul 2015, pană in 2030, majorarea stagiului complet de cotizaţie se va face gradual numai pentru femei pană va ajunge la o perioadă de 35 de ani.
De asemenea, personalul din domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se va pensiona la 60 de ani şi trebuie să cotizeze la sistemul de pensii minim 20 de ani, iar stagiul complet de contribuţie va fi de 30 de ani, atat pentru femei cat şi pentru bărbaţi. Atingerea noilor criterii se va face treptat, pană in 2030.
Militarii şi liberii profesionişti vor cotiza la sistemul public de pensii
Din luna ianuarie, persoanele care aparţinut sistemelor speciale de pensii trebuie să cotizeze cu 10,5 la sută din salariul brut la sistemul public de pensii. Soldaţii, cadrele militare, poliţiştii, funcţionarii publici din sistemul de administrare a penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor fi asimilaţi sistemului public de pensii, vor contribui şi vor intra in drepturi conform contribuţiei, cu majorările de cotizaţie de 31, 3 al sută pentru condiţii normale de muncă, de 36,3 la sută pentru condiţii deosebite de muncă şi de 41,3 la sută pentru condiţii speciale de muncă.
Cei care desfăşoară profesii liberale (avocaţii, experţii contabili, persoanele fizice autorizate etc.) vor contribui şi ei la sistemul public de pensii.
Punctul de pensie, aproape invizibil
Valoare punctului de pensie este, de la inceputul anului, prevăzut la valoare de 732,8 de lei, faţă de 45 la sută din valoarea salariului mediu brut pe economie, cat era anterior. Din 2012, valoarea punctului de pensie se va indexa cu 100 la sută din valoarea inflaţiei, plus 50 la sută din creşterea reală a salariului mediu brut. Din anul 2030, punctul de pensie nu va mai depinde de salariul mediu brut, ci numai de inflaţie. Conducerea Casei de Pensii Sălaj spune că nu sunt prevăzute după această perioadă creşteri semnificative de caştiguri salariale, astfel că nici pensiile nu vor fi afectate.